December 13. - Luca-napi népszokások és babonák

Advent

alon.hu

2020.12.12. 12:58

Mérhetetlenül sok varázslás, babona kapcsolódik a december 13-i Luca naphoz. Sőt, az elkövetkezendő év időjárását is megjósolta.

December 13-a, Luca napja - A Luca név a „lux lucis”, a fény szóból ered. A fény napján megtudhatjuk, ki a boszorkány

Luca-napi szokások és babonák

  • Az egyik legismertebb talán a Luca-kalendárium. Luca-naptól karácsonyig 12 nap van, amelyet a következő év 12 hónapjaként fogtak fel és időjárásjóslást kapcsoltak hozzá. Ilyenkor, minden nap feljegyezték, hogy milyen az időjárás, és ebből következtettek a következő évire. Ha december 13-án havazott, úgy tartották az év első hónapja a január havas lesz. Ha például az ötödik napon esett az eső, akkor az ötödik hónap, azaz május, esős lesz, és így tovább.
  • Luca-cédula is rendkívül népszerű volt a fiatal leányok körében régen. A jóslás lényege az, hogy a lányok 12 cédulára felírtak különböző fiúneveket. Ezek közül minden nap el kell dobni egyet anélkül, hogy megnézték volna, milyen név van ráírva, és a – varázslat szerint –, amelyik név megmaradt, úgy fogják hívni a lány jövendőbelijét.
  • „Lassan készül, mint a Luca széke” – tartja a népszerű mondás. A széket Luca-napján kezdtél el készíteni 9 vagy 13-féle fából. A hiedelem szerint, ha erre a székre az éjféli misén ráállt a készítője, akkor meglátja a falu boszorkányait. Elmenekülni előlük csak mákszórással lehetett, mert a monda szerint a boszorkánynak fel kellett szedegetnie a mákszemeket. Hogy mi kényszeríti erre a boszorkányokat, azt nem lehet tudni, mindenesetre így tartották.

Luca-napi hiedelmek - A fény napján megtudhatjuk, ki a boszorkány

A nők semmiféle munkát sem végezhettek. Luca napját dologtiltó napnak tartották. Akit pedig Luca tilalomszegésen kapott, akár kővé is válhatott. Vegyük sorra mit tiltottak még, milyen hagyományok kapcsolódnak Luca napjához:

  • Luca-napján régen tilos volt sütni, mert azt tartották tűzvészt okozhat. Továbbá mosni; sőt kölcsönadni is, mert az ekkor készült holmik a boszorkányok kezére kerülhettek.
  • Mivel féltek a boszorkányoktól, ezért elődeink fokhagymával dörzsölték be az állatok fejét, sőt, ők maguk is fokhagymás kenyeret ettek, hogy elriasszák a gonosz szellemeket.
  • Luca napján ill. éjszakáján amennyiben csillagos volt az ég, jó termést reméltek a következő évben.
  • Az állatok védelme érdekében az ólak ajtajára keresztet rajzoltak, és hamut szórtak a kapuk elé, hogy a banyák ne tudják átlépni otthonuk küszöbét.
  • Sokan a seprűket is elzárták ilyenkor, nehogy a boszorkányok ellopják őket, és azon repkedjenek
  • A nap első látogatója alapján megpróbáltak az állatszaporulatra következtetni: ha férfi lépett a házba, akkor bikával, ha pedig nő, akkor a hiedelem szerint üszővel gyarapodott a jószágok állománya.
.