Hirdetés

Itt a téli időszámítás

2013.10.26. 19:04

Megoszlanak a vélemények az óratekergetéssel kapcsolatban. Szavazzon!

Hirdetés

Október 27-én, vasárnap hajnali háromkor egy órával kell visszaállítani az órákat. Az átállás érinti a MÁV és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) egyes járatait is.

    A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. által évtizedek óta gyűjtött, a magyar villamosenergia-rendszerre vonatkozó részletes adatokból kiderül, hogy az órák tavasszal történő előre állítása jelentős megtakarítást eredményez. Ezzel összességében megközelítőleg 120 gigawattóra energiát lehet megspórolni, ami egy nagyváros, azaz mintegy 30-40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg - írja az MTI.

Sokan kételkednek a nyári időszámítás racionalitásában. A Business Insider üzleti szakportál tegnapi írása az óratekergetés negatív hatásait veszi számba.  Ezek szerint a tavaszi óra-visszaállítás után nő a szívinfarktusok száma és visszaesés tapasztalható a munkahelyi termelékenységben is.  Közvetlenül az óraátállítás után megnövekszik az országúti és a munkahelyi balesetek száma. Az évi kétszeres óratekergetés összköltségét csak az USA-ban fél és kétmilliárd (!) dollár közé teszik, számolva azzal az időveszteséggel is, ami az órák előre- és hátraállítására fordítunk.


    A MÁV tájékoztatása szerint három belföldi és tizenegy nemzetközi vonatot érint a vasárnap hajnali óraátállítás. Azokat a vonatokat, amelyek hajnali három előtt a célállomásukra érnek, nem érinti a változás.

    Belföldön egy Kiskunhalasról Kőbánya-Kispestre, egy Debrecenből Budapestre és egy Lajosmizséről Budapestre közlekedő vonat érintett.

    Nemzetközi viszonylatban egy-egy, Budapestről Zürichbe, Münchenbe, Bukarestbe, Berlinbe és Moszkvába induló vonat, illetve ezek Budapestre érkező vonatpárjai, valamint egy Belgrádból érkező nemzetközi gyorsvonat közlekedik az óraátállítás ideje alatt.

    A Budapesti Közlekedési Központ éjszakai járatait is érinti a változás.