Minden évben március 23-án tartják a meteorológai világnapot

Meteorológiai világnap

met.hu/alon.hu

2021.03.23. 10:57

Március 23.- Minden évben március 23-án tartják a meteorológai világnapot

A Nemzetközi Meteorológiai Szervezet utódaként 1950. március 22-én Genfben megalakult a Meteorológiai Világszervezet (WMO). A meteorológai világnap minden év március 23. 

A szervezet fő feladata, hogy az ivóvíz forrásairól, éghajlatváltozásról biztosítson hiteles információt. Vizsgálja a légköri, az időjárási jelenségeket, elemzi a hőmérsékletre, a széljárásra, a csapadékra vonatkozó adatokat valamint tanulmányozza a klímaváltozással valamint a globális felmelegedéssel kapcsolatos folyamatokat. 

 

Mint minden évben, idén is március 23-án ünnepli a Meteorológiai Világszervezet, a WMO 191 tagja és a meteorológusok világméretű közössége a Meteorológiai Világnapot -  - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán.

A hetvenegyedik, 2021-es világnap témája: „The ocean, our climate and weather”. 

Amikor az időjárásra és éghajlatra gondolunk, legtöbbünknek a légköri folyamatok jutnak eszébe. Az óceánok nélkül azonban a teljes képnek csak egy kis szeletét érthetjük meg.

Az óceánok alkotják a Föld felszínének 70 százalékát, így jelentős szerepet játszanak az időjárási és éghajlati folyamatok alakulásában. Az éghajlatváltozást is alapjaiban befolyásolják, emellett a világgazdaság motorjai is.

A világkereskedelem több, mint 90 százalékát az óceánokon bonyolítják; valamint a part mellett élők – azaz az emberiség több, mint 40 százalékának – megélhetését is biztosítják.

Kiemelkedő szerepüket felismerve a nemzeti meteorológiai és hidrológiai szolgálatok, valamint kutatók ezrei rendszeresen végzik az óceánok állapotának és változásainak monitorozását, modellezve a légkörre gyakorolt hatásukat.

Ezek segítségével tengeri és óceáni szolgáltatások széles skáláját hozzák létre, melyek támogatják a partmenti tevékenységeket, valamint az élet védelmét a tengereken. Napjainkban a klímaváltozás egyre inkább érzékelhető hatásai az óceán megfigyelését, a kutatásokat, valamint az ezekre épülő tájékoztatást és szolgáltatásokat mind inkább nélkülözhetetlenné teszik.

.