Isteni egészséges, húsmentes fogás a böjti napokra.
Hozzávalók:
- 1 nagyobb lilahagyma vagy fehérhagyma
- 1 cukkini
- 1 kaliforniai vagy kápia paprika
- 1 nagyobb sárgarépa
- néhány rózsa brokkoli vagy karfiol (lehet fagyasztott is)
- 3-4 evőkanál olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors
- kakukkfű
- személyenként szárazon 8-10 dkg spagetti tészta
- 5 dkg vaj esetleg fűszervaj (ez elhagyható)
- juhtúró (ez elhagyható)
- sajt - pl.: parmezán (de elhagyható)
Elkészítés:
- A zöldségeket szükség szerint hámozzuk, ill. tisztítsuk meg. Egy nagyobb serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat. Tegyük bele az apró kockákra vágott sárgarépát. A sárgarépának kell a legtöbb pirítás, ezért kezdjük ezzel.
- Sorban daraboljuk fel a zöldségeket és ha már a sárgarépa pirult kb. 5-10 percet, mehet hozzá a cukkini, a szelet hagyma és a kápia vagy kaliforniai paprika. Együtt pirítsuk tovább a zöldségeket. Fűszerezzük: tekerjünk rá borsot, zúzott fokhagymát, kakukkfűvet. Sót majd csak a legvégén.
- Közben tegyük fel a főzővizet a tésztának. A főzővízbe tegyünk sót is. Mérjük ki személyenként a 8-10 dkg tésztát, majd forrásban lévő vízben főzzük ki.
- A zöldséges serpenyőbe, a legvégén a fagyasztott zöldségeket is belemehetnek. (Nem kell előtte megfőzni.) A forró serpenyőben egy idő után átpirulnak. Ha szükséges tegyünk még hozzá olívaolajat vagy vajat esetleg fűszervajat. Ez utóbbi nagyon finom ízt ad neki.
- Ha megpirultak a zöldségeink sózzuk is majd keverjük hozzá a kifőtt tésztát. Ízlés szerint juhtúróval vagy parmezánnal még megbolondíthatjuk, de nélküle is nagyon finom és egészséges.
Könnyű tavaszi, nyári egytálétel. Böjt idején is fogyasztható.