Hirdetés

Mit főzzünk? - Villámgyors zöldséges egytálétel a böjti napokra
alonmedia.hu

Mit főzzünk? - Villámgyors zöldséges egytálétel a böjti napokra

alonmedia.hu

2021.03.24. 10:57

Húsmentes fogás a böjti napokra.

Hirdetés

Isteni egészséges, húsmentes fogás a böjti napokra.

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb lilahagyma vagy fehérhagyma
  • 1 cukkini
  • 1 kaliforniai vagy kápia paprika
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • néhány rózsa brokkoli vagy karfiol (lehet fagyasztott is)
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • kakukkfű 
  • személyenként szárazon 8-10 dkg spagetti tészta
  • 5 dkg vaj esetleg fűszervaj (ez elhagyható)
  • juhtúró (ez elhagyható)
  • sajt - pl.: parmezán (de elhagyható)

Elkészítés:

  • A zöldségeket szükség szerint hámozzuk, ill. tisztítsuk meg. Egy nagyobb serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat. Tegyük bele az apró kockákra vágott sárgarépát. A sárgarépának kell a legtöbb pirítás, ezért kezdjük ezzel.
  • Sorban daraboljuk fel a zöldségeket és ha már a sárgarépa pirult kb. 5-10 percet, mehet hozzá a cukkini, a szelet hagyma és a kápia vagy kaliforniai paprika. Együtt pirítsuk tovább a zöldségeket. Fűszerezzük: tekerjünk rá borsot, zúzott fokhagymát, kakukkfűvet. Sót majd csak a legvégén.
  • Közben tegyük fel a főzővizet a tésztának. A főzővízbe tegyünk sót is. Mérjük ki személyenként a 8-10 dkg tésztát, majd forrásban lévő vízben főzzük ki.
  • A zöldséges serpenyőbe, a legvégén a fagyasztott zöldségeket is belemehetnek. (Nem kell előtte megfőzni.) A forró serpenyőben egy idő után átpirulnak. Ha szükséges tegyünk még hozzá olívaolajat vagy vajat esetleg fűszervajat. Ez utóbbi nagyon finom ízt ad neki.
  • Ha megpirultak a zöldségeink sózzuk is majd keverjük hozzá a kifőtt tésztát. Ízlés szerint juhtúróval vagy parmezánnal még megbolondíthatjuk, de nélküle is nagyon finom és egészséges.

Könnyű tavaszi, nyári egytálétel. Böjt idején is fogyasztható.

.