Hirdetés

Hol gyűjtenek aláírást a pártok Szombathelyen?

2015.11.22. 21:08

Többük is bejelentette, hogy aláírásgyűjtésbe kezd.

Hirdetés

Fotó: Bodnár Boglárka (MTI)


Hétvégén több olyan hírt is közölt az MTI, amely arról szól, hogy az egyes pártok ilyen-olyan ügyben aláírásgyűjtésbe kezdenek. Megnéztük, Szombathelyen milyen lehetőségei vannak valakinek akkor, ha támogatna egy-egy ügyet.

Fidesz

"Jól haladunk, de messze még a cél, ezért nem állunk meg. Tovább harcolunk a betelepítési kvóta és a Falco-gyár környezetterhelése ellen is."

Ez a két mondat Hende Csaba Facebook-oldaláról származik, méghozzá egy november 19-ei posztból, és egyben választ is ad arra a kérdésre, hogy a párt mely ügyekben gyűjti az aláírásokat. Nem most kezdődik az aláírásgyűjtés, de még javában tart, ezért szerepel ebben a listában.

Friss információ: Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője szombaton sajtótájékoztatót tartott, amelyen az MTI híradása szerint elmondta, országosan eddig 750 ezren írták alá az Európai Unió kötelező betelepítési kvótája ellen tiltakozó íveket, és "addig gyűjtik az aláírásokat, amíg az EU meg nem szünteti a kvótákat".

Az mondjuk nem egészen világos, mi is lesz ezeknek az aláírásoknak a sorsa, legalábbis a Hende Csaba a nyugat.hu kérdésére egy november 9-ei sajtótájékoztatón azt válaszolta, hogy még nem született döntés arról, hova nyújtják be az íveket.

Ugyanezen a sajtótájékoztatón hangzott el az is, hogy Falco-ügyben körülbelül hatezren írtak alá. A tudósító a cikkben hozzáteszi: "ennél az aláírásgyűjtésnél sem tudjuk, kinek és mikor adják át a tiltakozó aláírásokat". 

Mindenesetre aki akar, az a Fő téren mindkét ügyben aláírhat, ha eddig nem tette meg.

Aláírásgyűjtés a Fő téren. Fotó: Hende Csaba Facebook-oldala


MSZP

Az MSZP szombaton aláírásgyűjtésbe kezdett Budapesten, a szocialisták a bérek emelésére kívánják rábírni a kormányt - közölte Kunhalmi Ágnes, a párt budapesti elnöke szombaton. Az MSZP szeretné kikényszeríteni, hogy a közszférában senki ne kereshessen havonta nettó 150 ezer forintnál kevesebbet - mondta Kunhalmi Ágnes, majd hozzátette, a főiskolát végzettek esetében ennek az összegnek 175 ezer forintnak, az egyetemi diplomásoknál 200 ezer forintnak kell lennie.

A politikus ugyanilyen fontosnak nevezte, hogy a minimálbér úgy érje el a nettó 100 ezer forintot, hogy közben a munkaadók terhei csökkennek. Ehhez új, többkulcsos adórendszerre van szükség, amelyben a tehetősek "megfizethető, normális mértékű" adókat fizetnek, míg a kiskeresetűekre minimalizált terheket rónak ki - fejtette ki.

Az MSZP budapesti elnöke szerint az egykulcsos szja eltörlése 380-400 milliárd forintos éves többletbevételt jelente az államnak, ami részben költségvetési fedezetet teremtene a fizetésemelésre.

"Nem a pénz, hanem a jó kormányzás hiányzik" - fogalmazott Kunhalmi Ágnes, és hangsúlyozta, ha a kormány nem tesz lépéseket a fizetések emeléséért, akkor az ország kiürül és nem marad senki, aki adót fizetne.

(MTI)

A szocialisták Szombathelyen ugyan még nem gyűjtenek aláírást, ám lapunk meghívót kapott a párt helyi ifjúsági tagozatától egy hétfői sajtótájékoztatóra, amelynek címe Fizetésemelés 2015. Itt gyaníthatóan arról lesz majd szó, hogy a megyeszékhelyen is aláírásgyűjtés kezdődik.

Jobbik

Aláírásgyűjtésbe kezd a Jobbik a bevándorlás és korrupció ellen, a kampány során négy témával kapcsolatban foglalhatnak állást az emberek - közölte az ellenzéki párt szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a kérdések között szerepel a menekültek uniós szétosztását szabályozó kvóta és a visszatoloncolás, a mentelmi jog eltörlése, az évente kötelező vagyonosodási vizsgálat, illetve az is, hogy dupla büntetéssel lehessen sújtani a politikusokat gazdasági bűncselekmények elkövetése esetén és teljes vagyonelkobzás is sújtsa őket.

A kérdésekre a Jobbik az interneten és közterületi standokon várja a válaszokat.

(MTI)

Hogy Szombathelyen mikor és hol lesznek közterületi standok, arról sem a párt országos, sem a helyi weboldalán nem találtunk információkat.

Együtt

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke (b) a párt aláírásgyűjtő akciójának helyszínén, a Nyugati pályaudvar aluljárójában 2015. november 10-én. MTI Fotó: Marjai János


Az Együtt folytatja a menekültügyben indított aláírásgyűjtését, "egy az Európai Unióhoz, Európához tartozó Magyarország érdekében" - ismertette a párt országos politikai tanácsának döntését az Együtt elnöke szombaton Budapesten.

Szigetvári Viktor az ülés szünetében tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a helyzet egyre rosszabb, mert úgy vélik, Orbán Viktor miniszterelnök a nyilatkozataival "Európából kifele, keletre viszi Magyarországot".

Az ellenzéki politikus szerint a kormányfő a Kossuth Rádiónak pénteken adott interjújában egyértelművé tette, hogy "egy Európai Unión kívüli Magyarországot is el tud képzelni, ha számára nem tetsző módon alakítja az EU a menedékkérők politikáját és a schengeni rendszert". Ez elfogadhatatlan - szögezte le Szigetvári Viktor.

Az Együtt elnöke hozzátette: Orbán Viktor az elmúlt napokban olyan kijelentéseket tett, amelyek szerint a Fidesz elfogadja egy "kétsebességes Európában", Magyarország számára a lassabb sebességi fokozatot. Szigetvári Viktor kiemelte: "Orbán Viktort erre nem hatalmazták fel a magyar állampolgárok, erre nincs joga". Magyarországnak a helye egy erős, közösen politizáló unióban van - jegyezte meg.

Az Együtt továbbra is küzd a "magyar kormány populizmusával" szemben - hangsúlyozta a párt elnöke, hozzátéve: küzdenek egy közös európai megoldásért, amely "nagyobb biztonságot teremt és szolidárisan viszonyul a menedékkérőkhöz". E tekintetben az Együtt továbbra is támogatja Angela Merkel német kancellár és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének programját - emelte ki a párt elnöke.

(MTI)

Arról szintén nem találtunk információkat, hogy ha valaki szeretné, hol és mikor írhatja alá az Együtt aláírásgyűjtő ívét.

Demokratikus Koalíció

Fotó: Balogh Zoltán (MTI)


A magyarok háromnegyede elfogadná az uniós kvótarendszert a migrációs válság kezelésére, a Demokratikus Koalíció (DK) őket képviselve kezdett aláírásgyűjtésbe a kvóták mellett - mondta Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke november 13-ai sajtótájékoztatóján.

A politikus a fővárosi Nyugati tér aluljárójában felállított DK-s aláírásgyűjtő stand előtt beszélve azt mondta: nemzeti egység jött létre Magyarországon, hiszen egy friss közvélemény-kutatás szerint a magyarok 74 százaléka egyetért azzal, hogy kötelező uniós kvótákat határozzanak meg és ez alapján osszák el a menekülteket az EU tagállamai között. Ez egyértelmű egység, így amikor Orbán Viktor miniszterelnök a kvóták ellen gyűjt aláírásokat, egy kisebbséget képvisel - vélekedett. Hozzátette: éppen ezért nem kétséges, hogy a DK sikeres lesz ebben az ügyben a következő hetekben.

Az EP-képviselő szerint ezért is jó megoldás a kvóta, mert nem osztja meg a magyar társadalmat úgy, mint a menekültügy többi kérdése.

Molnár Csaba közölte: karácsonyig gyűjtik az aláírásokat, és a Nyugati tér mellett az ország 83 pontján kezdték meg a munkát pénteken. Aláírások százezreit szeretnék bemutatni - mondta.

(MTI)

Azt az internet segítségével a DK esetében sem sikerült megtudnunk, hogy a cikkben említett 83 pont között van-e szombathelyi helyszín.