Hirdetés

Állatjárvány fenyegeti az országot

2015.05.26. 11:01

A betegség neve ló-AIDS.

Hirdetés

Újabb lovakat kell elaltatni egy rendkívül fertőző betegség miatt, az ország több pontján pedig további állatok vannak karanténban, míg eldől, le kell-e ölni őket is. A lótulajdonosok rettegnek, egy járvány beláthatatlan gazdasági károkat okozna, és tönkretenné a magyar lótenyésztés hírnevét – írja a hvg.hu.

A lapnak még áprilisban egy szakértő így nyilatkozott: „Ha nem lesz járvány, az kizárólag a szerencsén fog múlni, mert ez az állategészségügyben olyan, mintha orosz ruletteznénk az ebolával”. Úgy tűnik, az „orosz rulettben” nem kedvezett a szerencse, ugyanis a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) múlt héten közleményben tudatta, hogy további fertőzött állatokat találtak. Azóta az ország legkülönfélébb pontjain van karantén, a lovas társadalom retteg, miközben továbbra sincsenek válaszok a hvg.hu által is feltett kérdésekre. Továbbra sem tudni, történt-e mulasztás, és ha igen, kik a felelősei

Állatjárvány fenyegeti az országot

A fertőző kevésvérűség (FKV) – amelyet a köznyelv ló-AIDS-ként emleget – végzetes betegség, sem megelőző oltás, sem gyógymód nem létezik ellene. Ha egy állatról kiderül, hogy hordozza a vírust, akkor akár mutat tüneteket, akár tünetmentes hordozó, mérlegelés nélkül el kell altatni.

Ez történt azzal a lóval is, amelyről a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karához tartozó, üllői Nagyállatklinikáján derült ki, hogy fertőző kevésvérűségben szenved. A Nébih erre azonnal szigorú biztonsági intézkedéseket rendelt el, zárlat alá került ez a kólikás istállónak nevezett rész, ahol mindent fertőtlenítettek. Még a Makovecz Imre tervezte épület bokszainak ajtaját, több ezer kiló szénát, és a vasvilla nyelét is elégették.

Az elaltatott lóval kapcsolatba került állatok 90 napra karanténba kerültek, ez idő alatt négyszer, 21 napos időközzel estek át vérvizsgálaton. A többszöri ismétlést igénylő tesztelés után múlt héten végül kiadtak egy közleményt a fejleményekről, e szerint a Lóklinikán karanténban lévő 3 ló közül 2 már biztosan megfertőződött, „ezért leölésük válik szükségessé”. Rajtuk kívül van 6 másik ló, amelyeket nem a klinikán, hanem származási helyükön, vagyis a gazdájuknál ugyanígy karanténban kellett tartani az eset óta. Közülük 3-nak lett pozitív ellenőrző vizsgálata, de náluk még „egy 21 nap múlva elvégzett vizsgálat eredménye alapján dönthető el, hogy fertőződtek-e a betegséggel” – áll a Nébih tájékoztatásában.

Az egyik leölésre ítélt állat tulajdonosa szerint azonban valami nem stimmel, így ügyvédet fogad, hogy a lovát megmentse.

A Lóklinika közösségi oldalán érkezett hozzászólásokból valóban látszik, mennyien féltik lovaikat, ahogy az is, hogy egyáltalán nem elégedettek a tájékoztatással. Bodó Gábor a Facebookon arról írt a pozitív tesztek bejelentése után, hogy ezek „megerősítik" a megtett hatósági intézkedéseket, „azok elegendő voltát és egyúttal szükségességét”. Elismerte, hogy a "klinika igen komoly anyagi és egyéb károkat szenvedett és szenved el" a fertőző betegség miatt, de mint írja, ő "nem a ’mi lett volna ha?’ kérdéseket szeretné feszegetni, hanem valami előremutató dologgal foglalkozna inkább”.

Az eset további részletei és az eredeti cikk itt olvasható.

.