Hirdetés

Pánikot okozhat a szilveszteri petárdázás a kutyáknál

Pánikot okozhat a szilveszteri petárdázás a kutyáknál

2017.12.30. 15:00

Ezt tegyük, hogy kedvencünket óvjuk.

Fokozott odafigyelésre van szükség a szilveszteri petárdázás miatt, amely sok háziállatnál okozhat pánikot.

    Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök hang- és fényhatásai miatt a háziállatok elszökhetnek, elkóborolhatnak, vagy akár félelmükben harapóssá is válhatnak.

    Az állatvédők általában azt tanácsolják a gazdiknak, hogy erre az időszakra biztosítsanak háziállatuknak a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet, mint például belső szobát, udvarrészt, garázst. A félősebb állatok esetében az állatorvos által ajánlott nyugtató szerről is érdemes gondoskodni.

    A kutyában lévő kötelező mikrochip legyen a gazda adatait tartalmazóan beregisztrálva, emellett a kutyákra és macskákra érdemes bilétás nyakörvet kötni, amelyen szerepel a gazda címe, telefonszáma és neve. A bajok megelőzése érdekében december 30. és január 2. között a kijelölt sétáltató helyeken is pórázon sétáltassák kutyájukat.

    Ha a háziállat elszökött, érdemes a www.animalpolice.hu oldalon a közelben működő állatvédő szervezetekről informálódni, emellett a www.ebangyal.hu oldalon is rá lehet keresni az elveszett és megtalált állatokra.