Hirdetés

Amikor becsap a szemünk: 10 darab optikai csalódás

2011.06.12. 18:30

„Hiszem, ha látom” – mondja az ismert a magyar szólás. És valóban, érzékszerveink közül talán leginkább a szemünknek  hiszünk, szinte feltétel nélkül. Pedig nem árt az óvatosság. Jó szórakozást a következő 10 képhez.

Hirdetés

Kacs vagy nyúl

„Hiszem, ha látom” – mondja az ismert a magyar szólás. És valóban, érzékszerveink közül talán leginkább a szemünknek hiszünk, szinte feltétel nélkül. Pedig nem árt az óvatosság. Jó szórakozást a következő 10 képhez.

1. Kacsa vagy nyúl?

Kacs vagy nyúl

Az optikai illúzió egyik nagy, kissé elcsépelt klasszikusa 1899-ből. Ha hosszabb ideig nézzük a képet, szemünk és agyunk egyszer kacsát, máskor nyulat lát a képbe.

2. Kergetőző szörnyek

Szörnyek, optikai illúzó

A képen egy nagy szörny kergeti a kisebbet. Ha nem kezdünk méricskélni. Ha elkezdünk, azt látjuk, hogy a két figura pontosan egy és ugyanaz.

3. Hullámzó mandulák

Mandulák

Hogy mozoghat valami ennyire, ami áll?

4. Örökmozgó kerekek

Ahogy a mandulák, úgy valójában ezek a kerekek sem mozognak. Így higgyünk a szemünknek!

Kerekek

5. Merre forog a táncos?

Táncos

A férfiakat megkérjük, hogy ne annyira a táncosnő idomaival törődjenek, hanem ők is adjanak választ arra a kérdésre, hogy milyen irányban pörög a hölgy. Figyelem, a dolog érdekessége, hogy nincs jó vagy rossz válasz. Ha ön úgy látja, hogy a táncos az óramutató járásával megegyező irányba forog, akkor ön a jobboldali, kreatív agyféltekét használja, ha ellenkező irányba, akkor a baloldali, racionális felét. Állítólag elég sokan vannak, akik mindkét irányú mozgást képesek belelátni.

6. Árnyalatok

Szürke

Ezt soha nem hiszi el senki, pedig igaz. A látszattal ellentétben az ’A’ és a ’B’ négyzet pontosan ugyanolyan színű. Úgy lehet letesztelni, hogy valamilyen grafikai kivágunk mindkettőből egy darabot, és egymás mellé tesszük.

7. Forgó négyszög

Forgó négyszög

A forgó négyzet lüktet, változtatja alakját, miközben pörög. De csak látszólag. Valójában tartja az alakját, de a koncentrikus vonalak kicsit megkeverik az érzékelésünket.

8. Pontok a hálóban

Fekete pontok

Hány fekete és hány fehér pont van a négyzetek találkozásánál?

9. Létrajáték

 létra

Mi van fenn és mi van lenn?

10. A Kanizsa-háromszög

Kanizsa háromszög

Az ábrát egy gyanúsan magyar nevű olasz pszichológus, Gaetano Kanizsa készítette, és Kanizsa-háromszög néven lett ismert. Szinte mindenki egy fordított egyenlő oldalú háromszöget lát, amely részben eltakarja a fekete korongokat, és valamivel világosabb, mint a háttér. Ha jobban megnézzük, látjuk: valójában a háromszög nincs megrajzolva, csak agyunk képzeli oda.

.