Makacs, de kezelhető - Az ekcéma

2016.03.01. 18:09

Egymással rokon kórképeket neveznek ekcémának. Két fő fajtája: atópiás és kontakt.

 

Illusztráció. Fotó: Házipatika.com


Atiópás ekcéma (atópiás dermatitis)

Krónikus bőrgyulladás, alapvetően megváltozott immunológiai válaszkészséggel (fokozott túlérzékenységi hajlam), és alacsony viszketési küszöbbel.

A nem atópiás emberek a környezeti allergénre (por, étel, pollen) normál immunválasszal reagálnak, ami IgG képződésben nyilvánul meg.

eXXema Repair krém

Ezzel szemben a veleszületett atópiás személyek nagy mennyiségű allergén specifikus IgE-t termelnek. Az IgE ellenanyag hízósejtekhez kötött. Allergiás reakciónál az antigén-antitest kapcsolódásakor a hízósejtekből hisztamin, prosztaglandin, és egyéb gyulladásos mediátoranyagok szabadulnak fel.

Az ekcémás kiütést kiváltó allergének vagy a levegőn keresztül belégzéssel kerülnek a szervezetbe vagy közvetlen érintkezéssel kerülnek a bőr felszínére. Az atópiás egyénnél sorra megjelennek az életkorra jellemző különféle allergiás tünetek. Csecsemőkorban az atópiás dermatitis és ételallergiák, kisgyermekkorban leginkább az aszthma, később pedig a szénanátha ill. rhinitis. Ezt nevezik atópiás triádnak.

Emolium testápoló                              Emolium fürdető emulzió

Emoliens termékek

Az Emolium Speciális Testápoló a nagyon száraz, irritált és viszkető bőr ápolására kifejlesztett korszerű emoliens. Puhítja és rugalmassá teszi a bőrt, csökkenti a vízvesztést, pótolja a lipideket. Bőrgyógyászati vizsgálatok alapján gondosan összeválogatott aktív összetevőinek köszönhetően hatékonyan ápolja a nagyon száraz, irritált, viszkető, atópiás bőrt: táplálja és mélyen hidratálja ez által és regenerálja bőr a hidrolipid fedőrétegét, enyhíti a gyulladást és a viszketést.

Kontakt ekcéma

Nevében is jelzi, hogy közvetlen bőrrel érintkezés következtében alakul ki. Allergiás, és irritativ formája van. Az allergiás formája úgy alakul ki, hogy a bőr valamilyen anyaggal  gyakran találkozva egyre erősebben "védekezik" ellene. Majd elérkezik az a pillanat mikor egy minimális kontaktus elég hozzá, hogy a túlfokozott reakciót kísérő bőrtünetek létrejöjjenek. Az irritativ forma nem  a szervezet védekezőképességének megváltozását jelenti az adott anyaggal szemben, hanem az adott anyag közvetlenül károsítja a bőrt (pl. sav, lúg, tisztítószerek).

Cetaphil testápoló                                          Cetaphil tusfürdő

Az ekcéma és a bőrirritációk lehetséges okai

Az esetek döntő többségében sajnos nem lehet egyetlen kiváltó okra visszavezetni a tüneteket.

Örökletes tényezők, külső irritáló/károsító hatások egyaránt szerepet játhatnak. A lábszáron megjelenő ekcéma esetében a fő hajlamosító tényező a vérkeringési probléma. Az atopiás dermatitis kialakulásában  veleszületett hajlamról van szó. Ezen kívül érzelmi hatások, pl. stressz is befolyásolhatja a tüneteket, a folyamat pontos kialakulása azonban a mai napig nem tisztázott.

Tünetek

Legjellemzőbb tünete a bőr szárazsága és a viszketés. A faggyúmirigyek csökkent működése miatt a bőr rendkívül szárazzá válik. A bőrerek fordítottan működnek a fiziológiás működéshez képest. Azaz mechanikus ingerre érösszehúzódással válaszolnak az értágulat helyett (elfehéredés). A viszketés miatti vakaródzás tovább rontja a bőrtüneteket. Általában izzadás után viszketés lép fel, mely gyakran zavarja az éjszakai nyugalmat. Súlyosbítja a viszketést a stressz, düh, forró fürdő, meleg takaró, tea, kávé, csokoládé, narancslé, paradicsom stb. Az atópiás csecsemőn elsősorban az arcon, később a törzsön jelennek meg vörös viszkető, hámló foltok. A tünetek ha a végtagokon jelentkeznek, akkor a végtagok feszítő felszínén mutatkoznak. Sokszor tejallergiának minősítik, pedig a tejfehérjén kívül minden más allergén okozhat ilyen kiütést csescsemőkorban is. A második év végére vagy spontán megszűnnek a panaszok, vagy lilás elváltozásként maradnak meg. Később a térd és könyökhajlatokban (hajlító felszínen) és nyakon jelennek meg a kiütések. Serdülőkorban az addigi bőrtünetek mellett érintett lesz a tenyér és talp. 

Kezelési lehetőségek

Halicar kenőcs

  • provokáló faktorok elkerülése
  • bőrápolás (zuhanyzás, adott tisztálkodószer és bőrzsírozó használata)

Babé Urea testápló                  Babé Omega testápló                    Cetaphil bőrápoló

  • erős izzadással járó helyzetek kerülése
  • diéta
  • életmódváltoztatás (a bőrápolás fontosságának tudatosítása)
  • fényterápia

Nincs olyan gyógyszer, ami önmagában megszüntetné a betegséget. Nagyon fontos, hogy az érintett vagy ha gyerekről van szó, akkor a gondozója tisztában legyen a betegség lényegével és a tüneteket súlyosbító tényezőkkel. Nagy segítséget jelent ha allergiavizsgálatokkal beazonosítjuk és tudunk a tüneteket okozó allergénekről. Törekedni kell az összes potenciális allergénnel és irritáló anyaggal való érintkezés minimálisra való csökkentésére.

Az ekcéma szövődményei közül a leggyakoribb a másodlagos felülfertőződés: a viszketés, vakarás miatt kis hámhiányok keletkeznek, melyek nyitott kaput jelentenek a kórokozók, elsősorban a baktériumok (Staphylococcus aureus) számára. A felülfertőződési hajlamot a huzamosabb ideig alkalmazott helyi szteroid tartalmú kenőcsök is fokozzák.

Culevit krém                         Ligetszépe olaj                         Lipikar balzsam

Minden tisztálkodás után a bőr hidratálása (zsírozása) az egyik legfontosabb teendő. Ne áztassák a bőrt órákig, s főként kerüljék a forró fürdőzést. Inkább a zuhanyzás ajánlott. Szappan és tusfürdő helyett  olajos fürdetőket, vagy patikai mosakodókrémet (hidrofil.nonion) célszerű használni. 

Himalája fürdősó 1 kg

Ezek segítenek a bőr vízmegtartó képességének visszanyerésében. Ha a bőr felső rétege kiszárad, akkor sérülékennyé válik,és az irritáló anyagok könnyebben károsítanak.  

Termékek ekcéma kezelésére

Aktív  periódusban, amikor a bőrön a kiütések viszketnek, szteroid tartalmú kenőcsökkel (kizárólag csak a kiütések elmúlásáig használva őket) csökkenthetjük a gyulladást és a kínzó viszketést.

Sanatopic krém

Ezek az "ekcéma" kenőcsök receptkötelesek.

Nem elegendő a bőrrel való maximális törődés, az ekcémásoknak étrendjükre is figyelniük kell. Az esetek bizonyos részében ugyanis az ekcémás bőrkiütések hátterében ételallergia áll. Sokszor élelmiszerre kell gyanakodnunk, ha észreveszik, hogy a bőrtünetek bizonyos ételek fogyasztásakor rosszabbodnak, vagy hasmenés, hányás is jelen van. Egyes élelmiszerek (pl. mogyoró, csokoládé), önmagukban is hisztamint szabadítanak fel,  a bőrtünetek súlyosbodnak a fogyasztásukkor, de ez nem azt jelenti, hogy ekkor magára az ételre lennének allergiásak.  Gyerekeknél a száj körüli ekcéma is erre utal. Az emésztőtraktus természetes baktérium -kolóniái az atópiás érzékenységet mérséklik!! Ezt érdemes szem előtt tartani és kipróbálni a probiotikumokat.

Védő hatású a halolaj, illetve a zöldségek, gyümölcsök, antioxidánsok fogyasztása.

Ligetszépe kapszula

Érdekesség: Az egyik öröklődő betegségben, az atópiás dermatitisben tényként fogadták el az eszszenciális zsírsavak vérben mért alacsony koncentrációját és azt, hogy a magas dózisban adott linolsavval ezt a hiányt lehet csökkenteni. Nemrégiben pedig azt állapították meg, hogy az atópiás dermatitisnél nincs linolsavhiány. Ehelyett a linolsav koncentrációjának emelkedését tapasztalták az atópiás betegek vérében, tejében és zsírszöveteiben, ugyanakkor a linolsav metabolitjainak koncentrációja jelentős mértékben csökkent. Ennek oka az lehet, hogy a linolsav gamma-linolénsavvá (GLA) történő átalakulása gátolt.

A legtöbb kísérletben a GLA adagolásával javultak a klinikailag értékelt bőrtünetek, így az atópiás dermatitis is.

 

 

 

 

.