Átadták a Kámoni Arborétum új látogatóközpontját (képsorozattal)

2011.10.25. 14:39

Szombathely új oktatási és turisztikai létesítménye valamikor december elején nyílik meg a nagyközönségnek.

Kámoni arborétum, látogatóközpont

Az avatón részt vett V. Németh Zsolt államtitkár, Puskás Tivadar polgármester, sőt az iráni nagykövet is.

Több mint 200 millió forintos beruházást követően kedden délelőtt Szombathelyen átadták az országos védettségű a kámoni arborétum ökoturisztikai látogató- és oktatóközpontját.

Szombathelyi arborétum, látogatóközpont

A 800 négyzetméter alapterületű kétszintes épületet, amelyben konferencia és oktatótermek és kiállítóterek is találhatók és amely egyben az arborétum új bejárataként is szolgál, V. Németh Zsolt a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára és Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere adta át.

Adalékok

Puskás Tivadar két érdekes dolgot is megemlített az arborétummal, illetve a látogatóközponttal kapcsolatosan. Az arborétumban áll az ország talán első 1956-os emlékműve. Amikor 1957-ben a kertben facsoportokat építettek, úgy csoportosították őket, hogy a számokból kirajzolódjon az 1956.10.23. „Nagy bátorság kellett akkor ehhez” – mondta a polgármester, és ebben igaza van.

A másik érdekesség technikai jellegű. A látogatóközpont kazánja 96 százalékos hatékonysággal termeli a hőt, ami a maga nemében több mint figyelemre méltó, és jól illeszkedik az ökoturisztikai központ filozófiájához. (J. A.)

A kormányzat megpróbál minden jogszabályi kötöttséget elhárítani ami a vidék számára fontos falusi turizmust és ökoturizmust akadályozhatja - mondta a vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

A turisztikai vonzerő növelése érdekében segítik az ökopiacok nyitását, tették lehetővé a disznóvágást és a turisták számára is falusi vendégasztalok kínálását, de ugyanebbe a sorba tartozik az őshonos gyümölcsfajták újratelepítésének támogatása is - fűzte hozzá.

Bevásárlóközpont

Puskás Tivadar polgármester beszédében - élénk derültség közepette – kétszer is bevásárlóközpontnak nevezte létesítményt. Az utána felszólaló V. Németh Zsolt már óvatos volt, „hogy el ne hibázzam” kiszólással belenézett a papírjába, és onnan idézte a hivatalos elnevezést: „ökoturisztikai látogató- és oktatóközpont”.

És ha már előjött a bevásárlás. A polgármester nyelvbotlása csak részben tévedés: mi úgy értesültünk, hogy a jövőben egy kis bolt is nyílik majd az épületben, ahol a helyhez kapcsolódó ajándéktárgyakat és hasonlókat lehet majd venni. (J. A.)

Az avatóünnepségen Borovics Attila a kámoni arborétumot is gondozó Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatója arról szólt, hogy a 25 hektáros arborétumban a fejlesztéseknek köszönhetően megújították a növényzet jelentős részét is, 5,4 kilométer hosszú, három tanösvényből álló hálózatot alakítottak ki. Az arborétumban 10 hektárt foglal el az a terület, amelyet az intézet szakemberei tudományos célokra, az erdőtelepítésre alkalmas fafajták kikísérletezésre használnak, így az már egyfajta "erdészeti fajtamúzeumként" is bemutatható.

A beruházáshoz az Európai Unió 85 százalékos támogatást nyújtott, hiszen az része "Az ismeretlen táj? A gyöngyös patak völgyének bekapcsolása az Alpokalja fejlett aktív ökoturisztikai hálózatába" elnevezésű projektnek.

Mikor mehetünk be?

Az Alon.hu kérdésére Borovics Borovics Attila elmondta: az elkövetkezendő napokban az épület műszaki átadása történik. A látogatóközpont munkatársai ezt követően elkezdik a nyitáshoz szükséges munkálatokat, melyekre a november hónapot szánják. Mindez azt jelenti, a tervek szerint a látogatóközpont valamikor december elején, azaz a karácsonyváró időszakban tudja fogadni az első valódi látogatókat. (J. A.)

Ennek keretében építették fel Lukácsháza közelében a Csömötei-kilátót és tájházat, épült ki a Kámoni Arborétumot az Írottkővel összekötő 22 kilométeres túraútvonal, amely érinti a Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumot, a Herényi Kerékpáros és Kulturális Központot, a gencsapáti Halomsírmezőt és a Szentkút búcsújáróhelyet, a gyöngyösfalui Holdfényilget kalandparkot, valamint a lukácsházai biotájházat is.

Puskás Tivadar

A szerteágazó projekt megvalósítására a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program keretében pályázati forrásokból eddig összesen több mint 343 millió forintot fordítottak.

Az eseményen részt vett az Iráni Iszlám Köztársaság nagykövete, Saeed Seyed Agha Banihashemi is.

A nép hangja

A sajtótájékoztatón Marton Zsolt alpolgármester és választókörzet képviselője megemlítette azokat a vitákat, melyeket a lakókkal folytattak. A politikus úgy véli, a beruházás nemhogy rontaná, de inkább javítja az ott lakók életkörülményeit.

Nem is ezt vitatta egy környéken lakó úr. Ő inkább azt sérelmezte, hogy a parkolók miatt kivágták a 30 éves hársfákat, az arborétum is kopár most, másrészt megkérdőjelezte a létesítmény fenntarthatóságát, gazdasági racionalitását.

Borovics Attila elismerte, hogy néhány fát a kivitelezők valóban kivágtak, másként nem tudták volna megépíti a létesítményt. „Vannak amikor ültetni, és vannak, amikor ki kell vágni kell a fákat” – magyarázta a szakember, aki szerint a projekt indulása előtt alaposan átgondolták gazdasági kérdéseket is, különben bele sem vágtak volna. Ami meg a kert kopárságát illeti, talán tavasszal kellene megnézni, amikor a rododendronok soha nem látott számban fognak majd virágozni. (J. A.)

Kámoni arborétum, látogatóközpont

.