Hirdetés

Átadták a magyar-osztrák határon átmenő utat Ágfalvánál

2011.09.25

A helyreállított útszakasz a trianoni döntésig biztosított kapcsolatot a két település között.

Hirdetés

Ágfalva Wikii

Átadták a magyar-osztrák határ közelében lévő Ágfalvát a burgenlandi Somfalvával (Schattendorf) összekötő utat vasárnap. Az európai uniós támogatással megvalósult projekt keretében magyar és osztrák oldalon egy-egy kerékpáros pihenőt, a határon kilátót és az egykori határőrizet eszközeit bemutató emlékhelyet is létesítettek. A határ menti kapcsolatok erősítésére Ágfalva és három burgenlandi település együttműködési megállapodást kötött.

A határon átnyúló együttműködési program során a 2 200 lakosú Győr-Moson-Sopron megyei Ágfalva közel 1,8 kilométer hosszú aszfaltutat épített ki az országhatárig. Egy meglévő földutat korszerűsítettek, s tettek alkalmassá arra, hogy a 3,5 tonna alatti autók, továbbá kerékpárosok, lovasok és gyalogosok használhassák. Mezőgazdasági gépek csak külön engedéllyel közlekedhetnek rajta - mondta Gaál István (független) polgármester az MTI-nek.
 

Ágfalva WikiiOsztrák oldalon 5 méteresre szélesítették a korábbi 3,5 méter széles úttestet, így vált lehetővé a közlekedés személyautóval Somfalva és Ágfalva között. A helyreállított útszakasz a trianoni döntésig élő kapcsolatot biztosított a két település között - emlékeztetett a polgármester.

A kerékpáros pihenők, továbbá a fából emelt kilátó és a természeti értékekről, a környék látnivalóiról magyar és német nyelvű tájékoztató táblák a turisták kényelmét és jobb eligazodását szolgálják. A határszakasz történetének megismeréséhez járul hozzá az egykori határőrizet technikai eszközeiből összeállított szabadtéri kiállítás. A felállított szögesdróthenger, az elektromos jelzőberendezés, a rekonstruált nyomsáv és aknazár képet ad arról, hogy milyen volt egykor az élet a határ mentén.

A projektre Ágfalva közel 347 400 eurót használt fel. Ennek 85 százaléka az uniós támogatás, 10 százaléka hazai forrás, 5 százalék pedig az önkormányzati önrész.

Somfalva 132 400 eurót nyert, ehhez az összeghez még ugyanennyit tett hozzá önrészként. A megépült út révén megszűnt Ágfalva zsáktelepülés jellege, a község összekapcsolja Sopront a burgenlandi és a Fertő-parti kerékpárutakkal, s az így kialakított hálózat fontos feltétele a nemzetközi kerékpáros turizmus fellendítésének - ismertette a polgármester.

A határ menti települések az egykor megvolt emberi kapcsolatokat is szeretnék szorosabbra fűzni. Ezt a célt szolgálja az együttműködési megállapodás, amelyet Ágfalva, Somfalva, továbbá Lépesfalva (Loipersbach), Sopronkertes (Baumgarten) és Darufalva (Drassburg) kötött az útátadást követően. Ebben egyebek között azt vállalták a felek, hogy közösen szerveznek szabadidős programokat a gyerekeknek, cserelátogatásokat a pedagógusoknak, amelyek keretében a szakemberek ismerkedhetnek a társközségek oktatási-nevelési módszereivel. Kétnyelvű ökotáborokat szerveznek, és háromnyelvű imanapokat tartanak, a magyar és a német mellett horvát nyelven. Együttműködnek a tűzvédelemben, és kapcsolatokat építenek a sport területén is.


Nagyobb térképre váltás