Ausztriába ingázó munkavállaló? Erre figyeljen, ha adóbevallást készít

2016.04.07. 10:00

Mikor kell és érdemes beadni, milyen kedvezményeket lehet igénybe venni?

Adózás szempontjából könnyebb helyzetben vannak az Ausztriába ingázó munkavállalók, mert többségüknek nincs kötelező teendője, nem kell évente adóbevallást benyújtania. Nyugati szomszédunknál a munkavállalók öt évre visszamenőleg nyújthatnak be adóbevallást, és nem is mindegyiküknek kötelező, mégis sok magyar mostanában teszi ezt meg, mert kedvezményekre, visszatérítésekre számít. A Kisalföld a Magyar Szakszervezeti Szövetség segítségével összegyűjtötte a fontosabb tudnivalókat.

Nyomtatványok

A szükséges nyomtatványok a Bundesministerium für Finanzen, a pénzügyminisztérium honlapján (bmf.gv.at) megrendelhetők vagy a Finanzamt (adóhivatal) kirendeltségein beszerezhetők.

Az L1, az L1i és az L1k nyomtatványokon az adóbevallások öt évre visszamenőleg benyújthatók. Így idén még a 2011-es adóévig visszamenőleg.

A nyomtatványok magyar nyelven is elérhetők, de ezeket a papírokat nem lehet benyújtani, viszont a kitöltés során segítséget jelentenek.

Amikor kötelező, és amikor nem, de célszerű

Ha valaki csak egy helyről kap jövedelmet egész évben, alaphelyzetben a munkaadója eleve köteles az adót levonni tőle és befizetni a Finanzamtnak (adóhivatal), s az adatszolgáltatást is teljesíti.

Ám ha például a munkaadó csődöt jelent és a csődalap fizeti ki az elmaradt bért, vagy egyidejűleg több részmunkaidős munkaviszonya van valakinek Ausztriában is kötelező adóbevallást készíteni és beadni.

Számos esetben nem kötelező, mégis célszerű lehet munkavállalói adóbevallást (ArbeitnehmerInnenveranlagung) benyújtani, mert a legtöbben adókedvezményekre is jogosultak lehetnek, és azok így érvényesíthetőek. Ilyen például az ingázói átalány (Pendler-pauschale), amely a lakhely és a munkahely közötti út arányában vehető igénybe. Sokan emiatt adják be az adóbevallást, de jó, ha előre tájékozódnak, hiszen lehet, hogy egyéb adókedvezményeket is igénybe vehetnek, és akkor ezeket is beírhatják a bevallásukba.

Kedvezmények, adóvisszatérítés

Az adóbevallásban szereplő kedvezmények, juttatások némelyike az adóalapot csökkenti, tehát nem azt az összeget fizeti ki a Finanzamt (adóhivatal), amit beír a munkavállaló, hanem azt vonja le az adóalapból, és az így keletkező adókülönbözetet kapja vissza a dolgozó. Így tehát aki több adót fizetett, az valószínűleg többet kap vissza, aki kevesebbet, az kevesebbet. 

Ha valakinek olyan alacsony a jövedelme, hogy egyáltalán nem fizet jövedelemadót, annak is érdemes lehet bevallást benyújtani, mert még ilyen esetben is kaphat „adóvisszatérítést" egy bizonyos összeghatárig (negatívadó).

Meddig lehet módosítani?

A benyújtott adóbevallás (ArbeitnehmerInnenveranlagung) nyomán kapott határozat kézhezvételétől számított harminc napon belül lehet az észrevételeket jelezni. Ezután nincs semmi garancia arra, hogy még módosítható a bevallás.

Fotó: illusztráció - lt1.at

.