Hirdetés

Közfoglalkoztatottak tisztítják az osztrák és a szlovén határt

2015.08.06. 11:43

Vas megyében öszsesen 226 kilométer határszakasz van.

Hirdetés

Kétoldalú szerződések állami feladatként rögzítik a határnyiladék megtisztításának, valamint a határjelek és az azokat körülvevő egy méter sugarú terület megtisztításának kötelezettségét.

Az úgynevezett "határnyiladék" átláthatóságát a sűrű aljnövényzet és a bedőlt fák eltávolításával kell biztosítani. A határnyiladék az osztrák határon egy-egy méter, a szlovén határon 2,5-2,5 méter szélességű sáv, amelyet az egymással szomszédos országok a saját területükön kötelesek megtisztítani - írja a Police.hu.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén húzódó 226 kilométer hosszú szárazföldi határszakaszból 138 kilométer hosszúságú határvonal igényel tisztítást.

Közfoglalkoztatottak tisztítják az osztrák és a szlovén határt

Ebből a magyar-osztrák határszakasz 89 kilométer, a magyar-szlovén határszakasz pedig 49 kilométer hosszúságú területen érintett.

A közfoglalkoztatási programnak köszönhetően a 2015-ben naponta átlagosan tíz munkás dolgozik, hogy a határszakasz mielőbb megtisztulhasson.

Idáig 45 kilométer hosszúságú, nehezen megközelíthető, fákkal, bozótokkal benőtt területet sikerült megtisztítani a magyar oldalon.

"A feladatok egy része nem igényel szaktudást, azonban vannak olyan dolgozók is, akik a tavalyi évben megszerzett kisgépkezelői képzettségüket felhasználva gépesített munkát végeznek, ezáltal is növelve az érintett terület megtisztításának hatékonyságát" - olvasható a közleményben.

Fotó: Police.hu