Három hír Bécsből: Tavaszi kertfesztivál, ízléstelen kiállítás és kutyajogosítvány

2014.02.10. 20:15

Idén Bécs is csatlakozik a híres londoni alternatív kertfesztiválhoz, a Chelsea Fringe-hez. Ön is megnézheti, hogy a szomszédé tényleg zöldebb-e.Idén Bécs is csatlakozik a híres londoni alternatív kertfesztiválhoz, a Chelsea Fringe-hez. Nyitott kertek napja, cserebörze, művészeti akciók és változatos virágos projektek várják májusban az érdeklődőket.

A Chelsea Fringe Festivalt 2012-ben, Londonban rendezték meg első alkalommal a világhírű Chelsea Flower Show növény- és kertészeti kiállítás kibővítéseként. Az ötletgazda, Tim Richardson tájépítész és teoretikus egy olyan fesztivált akart életre hívni, amely kitágítja a kertészkedés és tájépítészet hagyományos határait, és amely bárki előtt nyitva áll.

Chelsea Fringe Bécs


Az alternatív kertfesztiválra bármilyen növénytermesztéssel, kerttel vagy tájépítészettel kapcsolatos projekttel nevezni lehet, a legtöbb esemény pedig ingyenes. A fesztivál olyan sikert aratott, hogy idén már nemcsak a brit fővárosban, de Bécsben, Bristolban és Melbourne-ben is megrendezik – 2014. május 17. és június 8. között.

Ahogy Hannah Stippl, a Chelsea Fringe Vienna kezdeményezője is fogalmazott, „Bécsben a kerteknek nagy hagyománya van”, amit a számos közösségi kert, közpark és a bérházak szépen gondozott virágos udvarai is mutatnak. A fesztivállal többek között azt szeretnék elérni, hogy néhány napon át az osztrák főváros magánkertjeibe is bepillanthassanak az érdeklődők, hiszen az emberek mindig is kíváncsiak voltak arra, hogy mi van a sövényen túl.

A bécsi fesztiválra eddig negyven projektet neveztek be különböző hobbi-, gerilla- és profi kertészek valamint művészek és egyesületek, de március 31-ig még várják a jelentkezéseket. A tervek között mindenesetre szerepel művészeti akció, happening, köztéri installáció, felolvasóest, kóstoltatás, cserebörze és kertészeti divatbemutató. A teljes program és a helyszínek listája májustól lesz elérhető a szervezők honlapján.

Az ízléstelenség enciklopédiája a Hofmobiliendepot-ban

Bizarr, hasznavehetetlen tárgyak a főszereplői a bécsi Hofmobiliendepot legújabb kiállításának, amely a jó ízlés mai és történelmi eltévelyedéseit állítja szembe egymással. A tárlat különlegessége, hogy a látogatók saját darabokkal bővíthetik a gyűjteményt, amelyeket a zárónapon elárvereznek.

Gustav E. Pazaurek német művészettörténész „Jó és rossz ízlés az iparművészetben” című 1912-es értekezésében komplex kritériumrendszert dolgozott ki az ízléstelenség legkülönbözőbb megnyilvánulásainak definiálására. Eszerint a csúnyaság a kivitelezésben, a megformázásban és a hasznavehetetlenségben nyilvánul meg.

Ízléstelenség kiállítása Bécsben


Ezt a Pazaurek-féle „borzalmak tárházát” igyekszik rekonstruálni a bécsi Hofmobiliendepot 2014. február 19-től „Csúnya dolgok. Az ízléstelenség enciklopédiája” címmel látható kiállítása, amely több mint ötszáz csúnya, ízléstelen és hasznavehetetlen tárgyat vonultat fel. A kiállított darabok többek között a berlini Museum der Dinge-ből, a Landesmuseum Württenbergből és a Hofmobiliendepot-ból származnak és a múlt tévedései mellett mai darabokat – kínai Dior-cípő-másolatot, altestet formázó hamutartót, Obama-mintás gyerekcipőt – is magukban foglalnak.

Ötven kiállítási tárgynak ezzel szemben nem az a bűne, hogy az anyaga, a mintája vagy a formája sérti a jó ízlést, hanem hogy előállításuk vagy értékesítésük során társadalmi, ökológiai és gazdasági szabályokat sértenek meg. Az ő bűnük a gyerekmunka, a szexista és rasszista ábrázolásmód, a kizsákmányoló előállítási körülmények és a környezetszennyezés.

Ízléstelenség kiállítása Bécsben


A jó és rossz ízlésről szóló vitát felvállaló, valamint az aktuális véleményeket történelmi álláspontokkal szembesítő kiállítás különlegessége, hogy a látogatók maguk is kiegészíthetik egy-egy különösen ízléstelen darabbal a gyűjteményt.  Ezeket az utolsó napon, 2014. július 6-án elárverezik, a teljes árbevétellel pedig a Neunerhaus hajléktalanokat segítő alapítványt támogatják.

Böse Dinge. Eine Enzyklopädie des Ungeschmacks
Hofmobiliendepot – Möbel Museum Wien
1070 Bécs, Andreasgasse 7.
www.hofmobiliendepot.at


Működik a kutyajogosítvány

A kötelező kutyajogosítvány 2010-es bevezetése óta 63%-kal csökkent az úgynevezett harci kutyák által okozott harapásos sérülések száma az osztrák fővárosban.

Több mint három éve, 2010. július 1-jén tették kötelezővé az úgynevezett harci kutyák tulajdonosai számára a kutyajogosítványt Bécsben. Az azóta eltelt időben 63%-kal csökkent a veszélyesnek minősített kutyafajták képviselői által elkövetett kutyaharapásos esetek száma – derül ki a Bécsi Állatorvosi Egyetem most közzétett tanulmányából.

Kutyajogosítvány, Bécs


Az elemzés arra is rámutat, hogy a vizsgált időszakban – a 2010 előtti adatokhoz képest – 967-ről 416-ra csökkent a kutyaharapásos esetek száma, ami 57 %-os csökkenést jelent. A harci kutyák esetében pedig még látványosabb, 63 %-os volt a javulás: 305 helyett csupán 114 esetben kaptak oda. Emberekre még ennél is kevesebbszer, mindössze 65 esetben támadtak, ami 70%-os csökkenést jelent.

A Bécsben regisztrált több mint 61 ezer kutya mintegy 5,4%-a tartozik a harci kutyák közé, 2010-ben ők okozták a kutyaharapások csaknem 25%-át. Ráadásul ezekre a fajtákra érkezett a legtöbb panasz a Bécsi Állatvédelmi Ombudsmani Hivatalhoz, és rendszerint ők landoltak kezelhetetlen és agresszív állatokként a menhelyeken.

A kötelező kutyajogosítvány bevezetése óta több mint 5 ezren szerezték meg a képesítést, mivel közterületen harci kutyával csak kutyavezetői engedéllyel rendelkező személy tartózkodhat. Aki elmulasztja a kötelességét, annak pénzbüntetéssel kell számolnia, ráadásul 3 hónapon belül le kell vizsgáznia. Ha nem így tesz, és a kutyája veszélyes helyzetet okoz, akár örökre el is vehetik tőle.

A város célja mindezek ellenére a megelőzés valamint ember és állat békés együttélésének a biztosítása. Ennek érdekében számos tájékoztató rendezvényt tartanak a helyes kutyatartásról, növelik a kutyasétáltatók számát és mentesül az ebadó alól az a kutyatulajdonos – kivéve a harci kutyák esetében – aki önként vállalja, hogy megszerzi a kutyajogosítványt. Ezen kívül a város évente 4 ezer kisiskolásnak biztosít kutyás tanórát, amely során egy négylábú tanár segítségével magyarázzák el nekik, hogyan kell helyesen viselkedni a kutyákkal.

.