Az Audi és a Luk Savaria Nyugat-Dunántúl legnagyobb árbevételű cége

2010.02.05. 12:23

Az adatokból lehet következtetni a megyék gazdasági fejlettségére is.

A győri Audi és a szombathelyi Luk Savaria volt a Nyugat-Dunántúl két legnagyobb árbevételt elérő cége 2008-ban - derül ki az APEH, valamint a régió kereskedelmi és iparkamaráinak új közös kiadványából, amelyet pénteken mutattak be Zalaegerszegen.

A megyék szerinti 50 legnagyobb között Győrben az Audi az első, amelyet egy adatai nyilvánosságától elzárkózó cég követ, harmadik helyen pedig a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. áll. Vasban a Luk Savaria Kft. és a BPW-Hungária Kft. az első két helyezett, a harmadik szintén nem vállalta adatai közzétételét. Zala megyében a Rotary Fúrási Zrt. az első, amelyet egy ugyancsak inkognitóban maradó vállalkozás követ, a harmadik helyen pedig a ZÁÉV Zrt. áll.

Az első 100 cég 20 százaléka szintén nem akart szerepelni. Tóth Miklós, az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának ellenőrzési szakigazgatója kifejtette: érthetetlen, hogy a cégek ekkora hányada nem vállalta a nyilvánosságot, pedig nyílt verseny van, ahol remélhetőleg érték a piaci tisztesség.

A három megyében 160 adózót kerestek meg - egyedi felmentést kérve az adótitok alól -, a 2008-as bevallások alapján értékesítésükben a legnagyobb árbevételt elért cégeket rangsorolták megyék szerint is.

A nyugat-dunántúli régióban működő vállalkozások 2009-ben 2.545 milliárd forint forgalmat értek el, ami 10 százalékkal maradt el 2008-tól, elsősorban az exportpiacok visszaesése miatt. Ezzel párhuzamosan minden adónemben csökkentek a bevételek is, tavaly összesen 348,1 milliárd forint folyt be a három megyében, ami szintén mintegy 10 százalékkal marad el a korábbi évek adatától.

Az APEH szakigazgatója szólt arról is, hogy a kiadványban még nem szereplő 2009-es adatok alapján Zalában a legnagyobb a munkanélküliség. A régióban tavaly az utolsó negyedévben 26 ezren voltak, 85 százalékkal többen, mint egy évvel korábban.
Az adózók számában 2008-hoz képest nem volt jelentős változás, csaknem két százalékkal nőtt a számuk, ugyanakkor a felszámolások, végelszámolások és csődeljárások száma 19 százalékkal emelkedett.

Mazzag Ferenc, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt mondta: a 2008-as adatokat tartalmazó kiadvány már tükrözi a válság jeleit, láthatóan Zala a legelmaradottabb az ipar jelenlétét illetően, szinte teljesen eltűnt például a könnyűipar és az élelmiszer-feldolgozó ipar.

A három megye közül Győr-Moson-Sopron a legerősebb, az első százból 51 cég itt működik, Vas megyében 16, Zalában pedig 13.
 

.