Hirdetés

Az első Mangalica fesztivál Szombathelyen (képgalériával)

2010.09.25. 06:12

Miért is ne lehetne a mangalicáknak fesztiváljuk? Derék állatnak látszanak ott a téren. Képek.

Hirdetés

Mangalica Fesztivál 2

Miért is ne lehetne a mangalicáknak fesztiváljuk? Derék állatnak látszanak ott a téren. Képek.

Maguktól valószínűleg nem jutna eszünkbe ilyent szervezni, de ezek szerint másoknak igen. És miért is ne lehetne a mangalicáknak fesztiváljuk? Derék állatnak látszanak ott a téren.

Akik az előzetes híradások nyomán lettek kíváncsiak, vagy csak a Fő térre vetődtek véletlenül péntek délután, azok számára már messziről élénk illatokat hoztak a kalmár szellők.

Azután, látótávolságba érve a kalmárok is feltűntek bódéstul.

Mangalica

Akik a Városháza felöl, azaz délről érkeztek, azok némi rendezőelvet is találhattak a térfoglalásban. A karámba zárt – természetesen, némileg bűzös - mangalicák megszemlélése után kóstolhatták meg a feldolgozásukat követői nagyon kellemes (és nem olcsó) ízeket, majd útjukat tovább folytatva öblíthettek különféle borokkal és pálinkákkal.

Akik viszont észak felöl érkeztek, azok az élő zenétől jutottak el a kiindulásig, a disznókig.

Mangalica Fesztivál 2

Persze, jó páran, a sikátor felől érkezvén, rögtön az „év pálinkája” feliratú standra futottak be. Ők azután - rendező elv ide vagy oda - ott is maradtak.

Az emberek között bolyongva, majdnem véletlenül találtunk rá a Mangalicatenényésztők Országos Egyesületének standjára. Érdeklődésünkre megtudtuk dr. Szabó Péter titkártól (aki egyébként a Debreceni Egyetem Állattenyésztéstudományi Karának docense), hogy a mostani fesztivál már az ötödik. Eddig három volt Budapesten és egy Debrecenben.

Mangalica Fesztivál 2

A hazai 3 milliós sertésállomány kb. 2-3%-a valamilyen mangalica-fajtájú (szőke, fecskehasú vagy vörös). Eredetileg a mangalica a szalontai-, a bakonyi-, az alföldi sertésfajták és a sumadiai szerb keresztezéséből jött létre még 1780 és 1850 között. Majd száz éven keresztül Európa legkeresettebb zsírsertése lett, 1930-ig hazánk legnagyobb valutabevétele. De megváltoztak a fogyasztói igények. Az íztelenre, jellegtelenre… Most ezen akarna változtatni az egyesület. A 6500 kocával rendelkező 84 tenyésztő nevében adtak be génmegőrzésre egy pályázatot egymilliárd forinta. Emellett persze, kell a népszerűsítés is…Tapasztalatunk szerint szépen fogyott az árusok étele, itala péntek este.

Mangalica Fesztivál 2

Közben a természetes szükség az illemhely felé irányított sokunkat. Ott – nem kis megrökönyödésünkre – felirat fogadott bennünket a zárt ajtón: a szolgáltatás átmenetileg nem üzemel. Vajon meddig, amíg a kétnapos rendezvény tart?

Ugrás a képekre!

.