Hirdetés

Ön hányszor nevet naponta? Ha keveset, akkor bizony öregszik!

Ön hányszor nevet naponta? Ha keveset, akkor bizony öregszik!

2017.08.16. 18:00

A férfiakkal négyszer többször van gond.

Hirdetés

Az emberek 52 éves koruk táján veszítik el humorérzékük javát és kezdenek egyre mogorvábbak lenni - állítják brit kutatók.

A Glamorgan Egyetem tudósai szerint 52 évesen hirtelen gyengül a humorérzékük, mind a nők, mind a férfiak inkább morózusak lesznek, mint boldogok. Bár mindkét nemre jellemző a jelenség, a férfiak körében négyszer gyakoribb a zsörtölődő öreg, mint a nőkében - azaz a felmérés igazolta a régi meglátást.

"Kétszer annyit nevetünk tizenévesen, mint ötven felett" - idézte a The Daily Telegraph című brit lap a kutatás egyik vezetőjét, Lesley Harbidge-et.

A tudóscsapat számlálgatásai szerint egy csecsemő naponta 300-szor is felnevet, ám a cseperedéssel karöltve az élet hamarosan kevésbé tűnik derűsnek. Bár a tizenévesek a leghajlamosabbak a kárörömre, napi átlagban csak hatszor nevetnek. A húszas éveikben járók napi kacajadagja már csak négy, a harmincasok viszont jobb kedvűek: ők ötször nevetik el magukat naponta. A szakértők ezt gyerekeik társaságával magyarázzák, azok környezetében visszatér valamelyest a humorérzék.

50 évesen az ember már csak 3-szor nevet naponta, a hatvanas éveikben járók pedig két és félszer kacagják el magukat.

A felmérés kétezer fős mintán alapul. Az alanyoktól megkérdezték azt is, hogy tudnak-e viccet. Az átlagbrit tud, de csak kettőt. A 2000 főből 600 a utóbbi egy évben egyet sem mesélt.

Az 50-esek nemcsak kevesebbet nevetnek, de ők panaszkodnak és szoronganak a legtöbbet. Utóbbi naponta átlagosan 101 percüket emészti el, leginkább a pénz aggasztja a korosztályt.

.