Az én házam az én váram - Három éve adták át a Holnap Háza autista lakóotthont Szombathelyen

2011.12.27. 09:55

Három évvel ezelőtt, éppen karácsony előtt adták át Szombathelyen az Esőemberke Alapítvány "Holnap Háza" elnevezésű lakóotthonát, ahol autizmussal élő fiatalok, értelmi sérültek és segítőik alkotnak közösséget, segítik egymást, töltik tartalmasan napjaikat.

Nádorné Vörös Ibolyával az alapítvány kuratóriumának elnökével és Jene Judittal, az otthon vezetőjével az elmúlt három esztendő örömeiről és nehézségeiről beszélgettünk.

Az Esőemberke Alapítvány 1997-ben szülői kezdeményezésre jött létre azzal a céllal, hogy összefogja és támogassa a Vas megyében autizmussal élőket és családjaikat, segítse rehabilitációjukat, lehetőség szerint javítsa életminőségüket és megszervezze ha kell érdekvédelmüket is. Az alapítvány ma már közel 70 családdal áll kapcsolatban - mondta el Nádorné Vörös Ibolya.

- Kezdetekben iskoláskorú autista gyermekek számára kezdeményeztük speciális autista fejlesztő csoport indítását Szombathelyen, az Aranyhíd Nevelési és Oktatási Központban, ahol jelenleg is működik az akkor útjára bocsátott szolgáltatás. Kőszegen szintén támogattuk egy autista csoport működtetését a gyógypedagógiai módszertani intézményben - fűzte hozzá.

- Az alapítvány szervezésében évek óta működik egy szülői klub, amelynek összejövetelein a hasonló problémákkal küzdő szülők megoszthatják egymással tapasztalataikat, emellett pedig további támogatást, speciális tanácsadást is kaphatnak a meghívott szakemberektől - sorolta Nádorné Vörös Ibolya, aki maga is egy autizmussal élő fiú, Tamás édesanyja.

- Hogyan és mikor merült fel először az autista lakóotthon felépítésének gondolata?
- Ma már az országban sok helyen megoldott az autizmussal élő gyermekek iskolai oktatása, de eljön az az idő is, amikor kikerülnek az iskolapadból, fiatal felnőtt korba lépnek, ám továbbra is különleges figyelmet, törődést és gondoskodást igényelnek. Ez a családok számára nagyon komoly feladatokat és a legtöbbször megoldhatatlannak látszó problémákat jelent. Nekik akartunk segíteni - mondta.

Hozzátette: a Holnap Háza lakóotthon 2008-ban épült fel, 115 millió forintos beruházással, amelyhez az akkori Szociális és Munkaügyi Minisztérium pályázatán 77 millió forintos támogatást sikerült elnyerni, Szombathely önkormányzata pedig az építéshez szükséges telekkel valamint 29 millió forinttal járult hozzá a költségekhez. A fennmaradó összeget az alapítvány teremtette elő és sokan támogattak még bennünket.

Az autizmussal élő emberek számára fontos, hogy "kizárhassák a világ zaját"

A Holnap Háza Szombathely kertvárosi övezetében épült fel, a 456 négyzetméter alapterületű lakóotthon 10 apartman jellegű lakóegységből - szoba, fürdőszoba, előtér - és a közös helyiségekből, konyha, nappali, egy úgynevezett "csendes nappali", munkaszoba, iroda és egyéb kiszolgálóhelységekből áll.

Jene Judit, az otthon vezetője, miközben az irodában folytatott beszélgetés előtt bemutatta a házat, hangsúlyozta:, nagyon fontos, hogy annak hangulata otthonos és barátságos legyen. Ezt szolgálja az is, hogy a hozzátartozók saját bútorokkal rendezték be az egyszemélyes szobákat.

A bentlakók közül többen vannak, akik örömmel hangoztatják, hogy saját lakásuk van, - lakrészük ajtaját kérésükre névtáblával szerelték fel - át is érzik ennek jelentőségét - mondta az otthon vezetője.

- Vannak, akik talán azt mondhatják, hogy luxus, hogy itt mindenkinek külön szobája van, de az autizmussal élő emberek számára nagyon fontos, hogy "kizárhassák a világ zaját", hogy mindenkinek adott legyen a visszavonulás lehetősége - hangoztatta Jene Judit.

A tágas, ízlésesen berendezett közös nappaliban több helyen is információs táblák vannak kifüggesztve, amelyeken az éppen végezhető tevékenységre utaló "hívóképek", illetve folyamatábrák láthatók.

- A hívókép alá teszi ki a fiatal a saját napirendi kártyáját, amivel jelzi, hogy az adott térben van és végzi a feladatát. Kép képpel való egyeztetése történik és ez segíti az eligazodást – magyarázta a gyógypedagógus végzettségű intézményvezető.

- A kilenc fiatal közül öt számára nyújtanak segítséget a napirendi kártyák a térben és időben való eligazodáshoz, négy lakó számára képi támogatás nem szükséges, ők a segítőkkel vagy önállóan táblázatba foglalják az éppen sorra kerülő tennivalókat és azok megvalósulását is nyomon követik, megbeszélik - tette hozzá.

A bentlakók weboldalt szerkesztenek, levendulát termesztenek

A lakóotthonnak van egy általános napirendje, amelyet naponta aktualizálnak – ott jártamkor éppen a karácsonyi készülődés zajlott - ebből áll össze a képes hetirend, a következő nagyobb egység pedig a Holnap Háza naptára, amely az év 12 hónapját mutatja és szerepelnek benne a fontosabb ünnepek, a közösség tagjainak születésnapjai, névnapjai is - avat be a piktogramok, ábrák és fényképek értelmezésébe az otthon vezetője.

A beszélgetést egy parányi irodában folytattuk, itt kerültek szóba az úgynevezett "én könyvek" amelyekben kevés segítséggel az otthonban lakó fiatalok dokumentálják saját élményeiket. Fotókkal, fogalmazásokkal, kivágott és ragasztott, kreativitásuknak és személyiségüknek megfelelő munkákkal. Egy hasonló nagyobb könyv a "mi könyvünk" természetesen az otthon közösségének ünnepeit és hétköznapjait örökíti meg.

Jene Judit elmondta azt is: az otthon két lakója olyan magas szinten ért a számítógépekhez, hogy nem jelent gondot számukra egy-egy színes oldal megszerkesztése, szívesen segítenek nemcsak társaiknak, hanem a napi irodai munkában is közreműködnek.

A többiek más munkával teszik hasznossá magukat. Foglalkoznak például palackzsugorítással, és szívesen foglalatoskodnak a lakóotthon konyhakertjében is. A levendula termesztéssel is sikerrel próbálkoztak, amelyből ajándéktárgyakat is készítenek - tette hozzá.

- Az Esőemberke Alapítvány fő célja a Holnap Háza működtetése, de emellett továbbra is segíteni kívánják a kisgyermekes, autizmusban érintett családokat is. Ezért úgynevezett szülősegítő tréningeket indítottak. Az alapítvány tagja az Autisták Országos Szövetségének, és bekapcsolódik az országos rendezvényekbe - sorolta Nádorné Vörös Ibolya.

- Tagjai vagyunk a "Majorhálónak", vagyis az Autista Majorságok Hálózatának is, ezen keresztül rendszeres a kapcsolattartás és a tapasztalatcsere a hasonló lakóotthonokkal és az autistákat segítő szervezetekkel - mondta.

Hozzátette: fontosnak tartják, hogy a helyi önkormányzatokkal, a várossal és a megyével is élő kapcsolatuk legyen, ezért vállaltak tagságot a szombathelyi Civil Kerekasztalban is, amely a helyi civil- és karitatív szervezetek és az önkormányzat helyi egyeztető fóruma.

- Nemcsak az alapítványnak fontos azonban, hogy ne éljünk elszigetelten, hanem az otthon lakóinak is. Éppen ezért rendszeresek a külső programok, hosszabb ideig jártak például lovagolni, ám erre mostanában a pénzszűke miatt nem nagyon futja - mondta Nádorné Vörös Ibolya.

Az önkéntes segítőknek speciális felkészítés szükséges

Ha már a takarékosságról ejtettünk szót, kérdésemre rátért arra is, a lakóotthon működését csak nehezen tudják finanszírozni.

- Az államtól kapott normatíva költségeiknek csupán egy kisebb részét fedezi, a fiatalok családjának is komoly térítési díjat kell fizetnie, de még így is nagyon rászorulnak az önkormányzati támogatásra. Éves működési költségük meghaladja a 30 millió forintot, ennek egy jelentős részét csakúgy, mint a fejlesztésekhez szükséges forrásokat pályázati úton kellene előteremteniük, csakhogy az idén nem nagyon voltak olyan kiírások, amelyekre pályázhattak volna - sorolta.

Az alapítvány elnöke szerint a jövőben az egészségügyben és a szociális gondoskodás területén is egyre nagyobb szerepe lesz az önkéntes munkának. Önkéntes segítőkre természetesen nekik is szükségük van, aki azonban autizmussal élő emberekkel szeretne foglalkozni, annak az átlagosnál nagyobb türelemre, kitartásra, empátiás készségre, előzetesen pedig speciális felkészítésre van szüksége.

Nádorné Vörös Ibolya végül elmondta: jelenleg nem gondolkodnak bővítésén, nagyszabású új projekteken, hiszen akkor éppen az a védő és óvó családias jelleg veszne oda, ami a legnagyobb előnye az ilyen lakóotthonoknak. Egyelőre azt szeretnék jól csinálni, amire vállalkoztak, nemcsak az otthon lakónak van ugyanis szüksége állandóságra és biztonságra, hanem az otthont fenntartóknak, működtetőknek is.

Csala Péter

.