Az önkéntességet támogató nemzetközi programban vesz részt Zalaegerszeg

2012.01.05. 17:44

Csaknem százmillió forintot nyert Zalaegerszeg önkormányzata és a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) zalaegerszegi gazdálkodási kara abban a nemzetközi programban, amely a társadalmi és környezeti problémák megoldására keres válaszokat önkéntesek segítségével - tájékoztatta a város alpolgármestere csütörtökön az MTI-t.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) közölte: a nyolc európai országból 12 önkormányzatot és felsőoktatási intézményt érintő program csaknem 2,3 millió euróból, azaz mintegy 720 millió forintból valósul meg. Az önkormányzat és a helyi felsőoktatási intézmény összefogásában és együttműködésében megvalósuló projekt célja az önkéntes munka segítése, támogatása, és annak kutatása, hogy ez milyen hatással van az európai munkanélküliségi helyzetre és a gazdasági problémák megoldására.

A megvalósítás során vizsgálják a nyolc ország gyakorlatát, konferenciákon értékelik az önkéntesség helyét és szerepét, mindezekről tanulmányokat készítenek és konkrét javaslatokat fogalmaznak meg. Azt külön is vizsgálják, hogy miként lehet bevonni a felsőoktatási hallgatókat az önkéntességen alapuló programokba.

Az alpolgármester kifejtette: az Európai Unió által tavaly meghirdetett projekt pályázati felhívásra jelentkezett Zalaegerszeg városa és a felsőoktatási intézmény a 12 tagból álló, nyolc uniós országot felölelő nemzetközi konzorcium részeként. Ennek tagja Dániából Middelfart város és az Aarhusi Egyetem, Görögországból Epirus tartomány és a Ioannina Egyetem, a németországi Herford járás, a brit Yorkshire tartomány, Spanyolország Katalónia tartománya és a Barcelonai Egyetem, a holland Coevorden város, illetve a bolgár főváros, Szófia.

A teljes program költségvetése csaknem 2,3 millió euró, amelyből mintegy 1,8 millió euró az elnyert támogatás, a résztvevők önrésze pedig félmillió euró. A zalaegerszegi önkormányzat és a kar összességében csaknem 296 ezer euró értékű projektet indít.
A programból Zalaegerszeg önkormányzatára 108 ezer euró jut, ebből 92 ezer euró a támogatás, 16 ezer euró pedig a város önrésze. A BGF zalaegerszegi gazdálkodási kara csaknem 188 ezer euróból valósítja meg a programot, amelyből 159 ezer euró a pályázati támogatás, Zalaegerszeg városa pedig további 28 ezer euró önrészt biztosít.
 

.