Az országban elsők között a szombathelyi LuK Savaria Kft.-ben indul a duális képzés gyakorlati oktatása

2012.02.13. 19:20

A győri Széchenyi István egyetem hét hallgatója és a LuK Savaria Kft. hétfőn aláírta azt a szerződést, amely az országban elsőként teszi lehetővé a hallgatók részére az úgynevezett duális képzés gyakorlati megvalósítását.

LuK, duális képzás, aláírási esemény

A győri Széchenyi István egyetem hét hallgatója és a LuK Savaria Kft. hétfőn aláírta azt a szerződést, amely az országban elsőként teszi lehetővé a hallgatók részére az úgynevezett duális képzés gyakorlati megvalósítását.

Vállalati vezetők, mentorok és hét győri egyetemista vett részt a LuK Savaria Kft.-ben hétfőn délelőtt zajlott eseményen, ahol a hallgatók aláírták azt a szerződést, melynek keretében egy évet töltenek a szombathelyi gyárban.

LuK, duális képzás, aláírási esemény

A harmadéves diákok az úgynevezett duális képzésnek az első csoportját alkotják. A képzést Magyarországon elsőként a Széchenyi István Egyetem indította el, a programban hat vállalat vesz részt, ezek közül egyik a LuK, ahol a mai nappal elindul a program a gyakorlatban

A duális képzés lényege, hogy a tanulók a hét féléves egyetemi időszak utolsó két félévét gyakorlatilag teljes munkaidőben a partner vállalatoknál töltik. Az iskolát távtanulással, úgynevezett e-learning segítségével végzik.

LuK, duális képzás, aláírási esemény

Az LuK ösztöndíjjal, szállással is segít a diákoknak, ami a családok számára a taníttatással járó anyagi terhek jelentős könnyítését is jelenti.

„Az a célunk, hogy a hét hallgatót nemcsak a gépészmérnöki, de az LuK-specifikus ismeretekre is megtanítsuk, valamint lehetőséget biztosítsunk számukra a szakmai tudásuk nemzetközi szinten történő bővítésére is. Nem titkolt szándékunk, hogy ha elég ügyesnek bizonyulnak a tanulók, egy év múlva munkatársként is tudjuk üdvözölni őket” – mondta az eseményen Kenyeresné Vörös Rita , az LuK Savaria személyügyi vezetője, aki szerint ez a képzési forma nemcsak a cégeknek és a hallgatóknak előnyös, de az ország versenyképességét is növeli.

LuK, duális képzás, aláírási esemény

Az eseményen a termelés részéről elhangzott: a program nagy feladatot jelent mind a vállalat, mind a diákok számára, ugyanakkor az LuK folyamatosan fejlődik, növekszik, és ez a fejlődés megkívánja a munkaerő-utánpótlás segítését.

A szerződés aláírása után a hét tanuló találkozott a mentoraikkal, akik a következő időszakban folyamatosan, napi szinten segítik a diákokat a szakmai ismeretek elsajátításban, a felmerülő kérdések megválaszolásában.

 

 

LuK, duális képzás, aláírási eseményMagdics Gábor mentor és Szabó Bálint

A vasszéchenyi Szabó Bálint egyike azoknak a diákoknak, akik aláírták hétfőn a szerződést. Középiskolába a szombathelyi gépipari szakközépiskolába járt, innen jelentkezett a győri egyetem gépészmérnöki karára, ahol most harmadéves. Azt mondja, szerinte mind a két iskola jó döntés volt. Egykori középiskolás osztálytársai is boldogulnak az életben, és neki is egyértelmű volt, hogy a gépészeti tanulmányokat magasabb szinten folytassa. A LuK-ra mint gyakorlati helyszínre azért esett a választása, mert leginkább ennél a cégnél látja a jövőjét, többek között azért, mert a szombathelyi vállalat komoly külföldi kapcsolatokkal rendelkezik. Bízik benne, hogy a közeljövőben ennek a cégnek munkatársa lesz.

.