Badacsonyi bortúra (képgalériával)

2010.09.24. 13:52

Ha Badacsony, akkor nem csak Balaton, de bor is. Helyszíni körkép. Képek.

Badacsony

Ha Badacsony, akkor nem csak Balaton, de bor is. Helyszíni körkép. Képek.

Ha Badacsony, akkor nem csak Balaton, de bor is. Méghozzá jobbnál jobb borok, amelyek között mindenki megtalálja a kedvére valót, a barátságos árú termelői boroktól az olyan nagy nevekig, mint Szeremley Huba kiváló borai. Helyszíni körkép, elsősorban az előbbiek lelőhelyeire koncentrálva.

A vasútállomás-strand-bazársor jellemezte központtól a hegynek nekivágva az első megálló lehet például a Nagy család borozója. Ott van szinte rögtön, ahogy elindulunk felfelé a Szegedy Róza-ház irányába, még a meredek emelkedőig sem kell elmenni. Több kis borozó van itt egymás mellett a Római úton. Nagyéké a legszimpatikusabb elsőre, egy asszony széles mosollyal és hangos köszöntéssel fogad mindenkit, aki arra jár, jó háziasszonyként terel befelé, kóstoljunk, aztán, ha kedvünk tartja, visszafelé majd vegyünk némi bort házi használatra is. A pincében 100 forintért mérik a borok decijét, van olaszrizling, szürkebarát, cserszegi fűszeres, ottonel muskotály... A cserszegi kifejezetten jóül eső, gyümölcsös nedű náluk. A kis műanyag hordós, egy literes vagy kétliteres kiszerelésű bort 600/liter és 1000/liter áron adják. Máshol is elterjedt Badacsonyban az ilyen hordócska. Jópofa, van füle, könnyű vinni. Ha kifogy, újratölthető.

Badacsony

Az úton felfelé korrekt módon viszonylag közel esnek egymáshoz a borozók. Persze normális ember nem indul meg felfelé a tűző délutáni napon, de ha mégis, van hol megpihenni. Így ott sorakozik a Kéknyelű Borozó, az Anna Borozó (ezekben az olasznak például 900, a kéknyelűnek 2000 forintért mérik literjét), a komolyabb kategóriás Szent Orbán Borház. Az út elhalad a Szeremley-birtok mellett is, bepillantani itt csak a kerítés felett, éppen hogy, az üzlet és a (bejelentkezés alapján látogatható) borozó Badacsonytomajban van. A kanyarnál Léránt Pince és az Imre Borpince, majd egy termelői borkimérés következik az útelágazásnál (ezzel szemközt van a sarkon a Vas Megyei Önkományzat egykori üdülője bezárva, rajta az "eladó" tábla. No de most nem ezért jöttünk.)

Badacsony

Ha egyenesen továbbmegyünk, előbb a Laposa Pincészetet (Bazaltbor néven forgalmaznak), majd a Thomay Pincészetet érjük el. Mindkettő az igényes borok kedvelőinek ajánlott, a pincészetekben borkóstolásra és vásárlásra is van lehetőség.

Vissza az útelágazódáshoz, és irány felfelé. A Szegedy Róza-ház irodalmi múzeumként funkcionál, valamint a badacsonyi borászat történetét is bemutatják. Nevét onnét kapta, hogy itt élt egykoron Kisfaludy Sándor és neje, Szegedy Róza. Pár lépésre van egy forrás is, ha nem csak borra szomjazunk. A Rózsakő Vendéglőben 1000 forint alatt kínálnak menüt, míg a Kisfaludy Ház a a cigányzenével és az ötezer forintos borokkal inkább a német nyugdíjasok kedvelt tanyája (kétségkívül innen a legszebb a kilátás).

Badacsony

A vele szemközti Hertelendy Borpincében tudomásul kell venni, a tengerszint feletti magassággal együtt nő az árszint is. Itt 250-ért sikerül szert tenni egy hosszúlépésre, amelyből 150 a deci olaszrizling, és kétszer 50 az ásványvíz. Igen, ásványvízzel csinálják. Viszont innen is ragyogó panoráma nyílik, látni a kikötőt is, és van WC. (Útközben is van egyébként egy nyilvános, 100 forintért.)

Idáig mintegy fél óra alatt sikerült felérni, de van lehetőség a központból dzsipes bergfahrtra is. Egy terepjáró 4800-ért megy fel az utasokkal a Kisfaludy Házig.

A Rózsakőhöz még mindenképpen érdemes felmászni, egyrészt mert onnan is gyönyörű a kilátás a Balatonra, másrészt, mert azt tartják, ha egy pár ráül a Rózsakő nevezetű vésett bazalttömbre, még abban az évben sor kerül az eljegyzésre. Innét indul egy turistaút is körbe a hegyen, nincsenek nagy szintkülönbségek, könnyen teljesíthető túra egy gyönyörű helyen.

Badacsony

Visszafelé kétségkívül könnyebben haladunk. Ha a hegyről levezető út (Kisfaludy utcai) és Római út kereszteződéséből nem a központ felé megyünk, hanem a másik irányba, Badacsonytördemic felé, még olcsóbb beszerzési lehetőségek nyílnak, már háromszázért is adnak egy litert errefelé. Az út egyenes, a Szent Anna-kápolna környékén hihetetlen szép a környék, a heggyel, a szőlőkkel, a pincékkel. Tördemic központja felé félúton van körülbelül a Pintes az út mellett, itt 80 forintért jutunk olasz hosszúlépéshez. A teraszon egy biciklis srác megjegyzi, aki Szigligetből tart Ábrahámhegy irányába, ebben a melegben ez a létező legjobb frissítő. Nehéz volna vitába szállni vele.

Ha a környékvbeli településekre és az ottani pincékre is kíváncsiak vagyunk, a szezonban közlkedő régiós buszjárat lehet a jó választás. Ez egy körjárat, többek között Szigliget, Nemesgulács, Káptalantóti, Badacsonyörs településkre juthatunk el vele. Az 1100 forintos napijeggyel bárhol leszállhatunk, és két óra múlva a következő busszal folytathatjuk utunkat.

Ugrás a képgalériára

.