Hirdetés

Megkezdődött a Balatoni Hal- és Borünnep

2015.06.27. 00:15

Vasárnapig tart a programsorozat.

Hirdetés

Vasárnapig tart a Balatoni Hal- és Borünnep programsorozat.

Pénteken Áder János köztársasági elnök nyitotta meg a Balatoni Hal- és Borünnepet. Négy Balaton-parti település - Paloznak, Csopak, Tihany és Balatonfüred - részvételével vasárnapig tart a programsorozat. Lesz borvásár és halkóstoló mellette koncertek és gyermekprogramok.

    Áder János köztársasági elnök, a rendezvény fővédnöke a megnyitón kiemelte a balatoni emberek vendégszeretetét, Krisztus és Szent Péter vándorlásáról szóló, ismeretlen szerzőtől származó írást olvasott fel.

    "A Balatonból azóta sem fogyott ki a hal, széles e vidéken azóta is vendégszerető emberek élnek, akik szíves szóval, zamatos borral kínálják a hozzájuk betérő szomjas utasokat" - idézett az írásból Áder János.


    A Balatoni Hal- és Borünnepnek hosszú évekre visszanyúló hagyománya van, amelyet tovább kell ápolni.

  Paloznak, Csopak, Tihany és Balatonfüred tizenharmadik esztendeje működik együtt a Balaton értékeit felvonultató rendezvény megszervezésében, amelynek kitalálója Kristóf Attila közelmúltban elhunyt író, újságíró volt.    A megnyitón Hardi Titusz bencés szerzetes mondott áldást. Oberfrank Pál színművész, a Veszprémi Petőfi Színház művésze és Szalóki Ági énekes szórakoztatta a közönséget, a reformkori hagyományőrző egyesület élő díszletet alkotott a színpadon korhű ruhában.

    Szombaton a rendezvény sárkányhajó roadshow-val, a Lánchíd Rádió élő műsoraival és a Heti Válasz közönségtalálkozójával folytatódik Balatonfüreden és itt rendezik meg a Magyar Konyha balatoni gasztrokalauzának bemutatóját is.

Csopakon halászléfőző-versennyel, Tihanyban borkóstolóval, Paloznakon kézműves foglalkozásokkal várják a látogatókat.

.