Hirdetés

Homokos strand lesz Fonyódon

2014.04.02. 19:02

Hirdetés

Napokon belül beindul Fonyód turisztikai projektje, amelynek során 345 millió forint uniós támogatásból átalakítják, lidóssá teszik és fejlesztik a Sándortelepi strandot, korszerűsítik és bővítik a Bélatelepi kishajókikötőt, valamint funkcióbővítő rekonstrukción eshet át a Kripta-villa - hangzott el a szerdai projektnyitó rendezvényen.

    Hidvégi József (Fidesz) polgármester úgy fogalmazott nyitóbeszédében, hogy Fonyód legnagyobb turisztikai fejlesztése kezdődhet meg a napokban. Amikor pályázni lehetett támogatásért turisztikai célú beruházásokra, a város úgy döntött, a legjobb turista-csalogatónak számító strandfejlesztésbe kezd, már az idei szezonra kialakítva a Balaton egyik leghosszabb, közel 200 méter hosszú homokos partszakasszal rendelkező fürdőhelyét.

    "Azt gondolom, hogy a Balaton déli partján mindenhol vissza kellene állítani a fövenyes strandokat, hiszen sokkal hangulatosabb, mint a kibetonozott lépcsők, mesterséges bejárók, és mivel a Balaton ki tudja rakni a hordalékát, segíti a tó öntisztulását is." - mondta a polgármester.

    Móring József Attila (KDNP) azt hangsúlyozta, hogy az üdülőrégióban élő emberek megélhetését az biztosítja, ha a Balaton versenyképes az Adriával és más európai tavakkal, ezért is fontosak a turisztikai fejlesztések.

     A fonyódi strandberuházás részeként játszóterek, sétányok, parkolóhelyek, közösségi épületek, sportpályák is épülnek. A partvédőműveket elbontják és mögötte homokkal fedett lidót alakítanak ki. A beruházás mélyépítési munkálataihoz megkötötték a szerződést a pályázat útján kiválasztott kivitelezővel, a Közmű-Alagút Zrt. és a Balatoni Hajózási Zrt. által alkotott konzorciummal.

    A strand fejlesztésével egy időben megkezdődik a Bélatelepi kikötő korszerűsítése is, amely ennek köszönhetően 103 kishajó kikötésére válik alkalmassá.

    A Fonyód egyik nevezetességének számító Kripta-villa külső-belső felújítása során kiállító teret rendeznek be az épület emeletén, ami egyben élő műterem is lesz interaktív foglalkozásoknak adva helyet.

    A tervek szerint a strandberuházás már erre a nyári szezonra elkészül, 12 hónapon belül pedig megvalósul a projekt valamennyi eleme.
.