Hirdetés

Balneológiai orvosi szakkollégiumért lobbizik a sárvári fürdő igazgatója

2010.10.20. 17:27

Hirdetés

Balneológiai orvosi szakkollégium létrehozását kezdeményezi az egészségügyi kormányzatnál a Magyar Fürdőszövetség - közölte Vancsura Miklós ügyvezető elnök, a sárvári fürdő igazgatója szerdán Hajdúszoboszlón.

A szövetség két napos közgyűlését követő sajtótájékoztatón a szakember hozzátette: a 8 ezer dolgozót foglalkoztató hazai fürdőkben évente 8 millió kezelést végeznek OEP-támogatással, amelynek mértéke 2007 óta nem változott.

Vancsura Miklós szerint elodázhatatlan a támogatások növelése, amiről már tárgyalásokat folytatnak az egészségügyi államtitkársággal. A leendő balneológiai orvosi szakkollégiumtól pedig a gyógykezelések egyértelmű, egységes szakmai protokolljának a kialakítását várják.

A hazai fürdők 90 százaléka önkormányzati tulajdonban van - mutatott rá Vancsura Miklós, aki elmondta azt is: az első Széchenyi terv időszakában 70 milliárd forintos támogatással mintegy 150 milliárd forint értékű fürdőfejlesztés valósult meg az országban.

2007 óta további 30-50 milliárdos fejlesztésekre került sor - tette hozzá megjegyezve, hogy 2011 az egészségturizmus éve lesz, ami kihat a gyógyfürdő szolgáltatásokra is.
A Magyar Fürdőszövetség az új kormányzati struktúrában is partner kíván lenni a fejlesztésekben és a munkahelyteremtésben: reményeik szerint az elkövetkező években megduplázódhat az ágazatban, illetve a háttériparban foglalkoztatottak száma - jegyezte meg az ügyvezető elnök.

Czeglédi Gyula, a szövetség alelnöke, a hajdúszoboszlói Hungarospa Zrt. vezérigazgatója fontosnak nevezte a meglévő gyógyfürdők technológiai korszerűsítését.

Tájékoztatása szerint Hajdúszoboszló ebben élenjárt: a termálvízből kivont gázból elektromos és hőenergiát állítanak elő,amit a fürdő működtetése során felhasználnak.

.