Balog Zoltán és Hiller István kőszegi vitája értékekről és európaiságról

2013.08.23. 16:28

A mai magyar jobb- és baloldal számos kérdésben értékítéletéből és világnézetéből fakadóan a feloldhatatlanságig menően ellentétes álláspontot képvisel, ám az értelmes párbeszédre szükség van. Ebben értettek egyet egymással.

A mai magyar jobb- és baloldal számos kérdésben értékítéletéből és világnézetéből fakadóan a feloldhatatlanságig menően ellentétes álláspontot képvisel, ám az értelmes párbeszédre szükség van. Ebben értett egyet egymással Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Hiller István szocialista országgyűlési képviselő, volt oktatási és kulturális miniszter, akik pénteken Kőszegen a Tranzit elnevezésű ifjúsági közéleti fesztiválon vitáztak egymással.

    Hiller István szerint a mai magyar jobboldal Európa és az európaiság tekintetében defenzívában van, a kormány pedig olyan szabadságharcot folytat, amely a "pálinkafőzéstől egészen a strasbourgi parlamentig tart".

    Balog Zoltán szerint viszont Magyarország és a Kárpát-medencei magyarság jövője a múltunkból vezethető le, európaiságunk pedig csak hagyományaink, értékeink megőrzésével válhat teljessé, az emlegetett "szabadságharc" is ezért folyik.

Hiller István az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának szocialista tagja (b2) beszél, mellette Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter ((b3) és Békés Márton moderátor (b) a Keresztény kurzus vagy polgári Magyarország? - Emberierőforrás-gazdálkodás című kerekasztal-beszélgetésen,
Hiller István az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának szocialista tagja (b2) beszél, mellette Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter ((b3) és Békés Márton moderátor (b) a Keresztény kurzus vagy polgári Magyarország? - Emberierőforrás-gazdálkodás című kerekasztal-beszélgetésen,


    Ki mondja meg azt, hogy mi az az európaiság? Nekünk a tudományban, a kultúrában, de még a politikában is van olyan súlyú és olyan szintű európai mondanivalónk, amely nélkül Európa sokkal szegényebb lenne - vetette fel.

    Hozzátette: a magyarság és az európaiság mesterséges szembeállítása inkább a baloldal retorikai fogásaihoz tartozik.

    Szavai szerint lehetnek olyan nemzeti radikális gondolatok, amelyek időnként Európa tagadásába mennek át, de ha azt kell tagadni, ami ma a brüsszeli bürokraták között folyik, abban nem vagyunk egyedül, az nemcsak a mi problémánk, hanem a többi uniós országé is.

    Egy olyan Európai Uniót, ahol a bürokrácia megpróbál egyfajta szuperállamként a nemzetállamok fölé emelkedni, a nemzetállamok felelős vezetői nem tudnak és nem is akarnak elfogadni, éppen ezért indult meg egy olyan folyamat, amely a túlszabályozottság ellen kíván fellépni - mondta Balog Zoltán.

    Hiller István a beszélgetés folyamán kijelentette: soha nem fogadta el Brüsszelt, a brüsszeli központot Európának, megfogalmazása szerint személyes Európa-képe ennél sokkal szélesebb.

    Balog Zoltán viszont emlékeztetett arra: a szocialisták megszavazták az Európai Parlamentben a Magyarországot és a magyar kormányt elítélő Tavares-jelentést.

    Hiller István szavai szerint ha Magyarországot érte volna támadás, akkor a szocialistáknak is kötelessége lett volna az országa érdekében nemmel szavazni, azonban nem erről volt szó, hiszen a támadás, a kritika nem az országot, hanem az ország kormányát, annak intézkedéseit érte.

    "Ilyen támadást a későbbiekben is kaphat a mindenkori magyar kormány, éppen ezért én híve vagyok egy olyan politikai kultúrának, amelyben a mindenkori kormány és a mindenkori ellenzék nem feltétlenül a nyilvánosság előtt beszélni tud egymással - mondta.

.