Magyarországon terjeszkedik az Oberbank

2014.05.20. 14:27

Az Oberbank tovább terjeszkedik Magyarországo Az Oberbank számára az ausztriai bankadó nagyobb gondot jelent, mint a magyarországi, így az Oberbank tovább terjeszkedik Magyarországon - mondta Franz Gasselsberger, az osztrák Oberbank AG elnök-vezérigazgatója a hitelintézet keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

    Kiemelte: a magyarországi fióktelep ("a hazai leánybank") teljesítményével elégedettek, a magyar bankokra nehezedő terhek ellenére a magyar Oberbank igen jó eredménnyel tudott hozzájárulni a csoport nyereségéhez. A 2007 óta fióktelepként Magyarországon működő bank az idén Szegeden nyitja majd meg újabb fiókját, középtávon pedig 10 fiókból álló hálózatot akar fenntartani az országban.


    A bank vezetői a magyar fióktelep teljesítményéről a tőzsdei szabályok alapján konkrét adatokat egyelőre nem akartak közzétenni, mivel a napokban hozzák nyilvánosságra Ausztriában az Oberbank éves beszámolóját.


    Az elnök-vezérigazgató kifejtette: évről-évre jobban teljesít az Oberbank, a magyarországi jó teljesítményhez az is hozzájárult, hogy Magyarországra későn érkezett a hitelintézet, így válogathat az ügyfelek, üzletek között.


    Az elmúlt évben 10,1 százalékkal, 122,4 millió euróra nőtt az Oberbank adózott nyeresége - mondta Franz Gasselsberger, hozzátéve, hogy a bank 4,2 százalékkal 11,713 milliárd euróra növelte a hitel- és 5,5 százalékkal 12,250 milliárd euróra a lakossági betétállományát.


    Az elnök-vezérigazgató úgy vélte: az lenne az ideális, ha 15 fiókból álló hálózat lenne Magyarországon. A pénzintézet mindenképp kitart a magyarországi üzletmenet mellett, a magyar piaci jelenlét sikerességét az organikus növekedésben látja - tette hozzá.


    Kiemelte: a bank a 3-20 millió euró közötti forgalommal bíró kis- és középvállalatok kiszolgálását tartja elsőrendű célnak Magyarországon. A banknak a magyar piacon igen csekély a devizahitel-állománya, a portfólióminőség ennek alapján messze jobb, mint a hazai bankrendszer tagjainál.
    Rámutatott: a jegybank növekedési hitelprogramját a bank jónak ítéli és mindkét fázisban igyekszik minél jelentősebb volument hitelezni.


    Kérdésre Fischer Tamás, a magyar fióktelep helyettes vezetője elmondta: miután fióktelepként működnek, így a likviditással kapcsolatos ügyleteket és a treasury szolgáltatásokat az anyabank végzi, ami azt is jelenti, hogy a pénzintézetnek nincsenek kéthetes eszközei a Magyar Nemzeti Bankban.

A banknak jelenleg a fővároson kívül Szombathelyen, Győrben, Kecskeméten, Szegeden és Debrecenben van fiókja.

.