Pénteken kinyitott a Körmendi takarékszövetkezet, de pénzt nem adnak ki

2014.01.24. 09:23

Hiába állnak sorban a betétesek.

A péntek reggeli nyitáskor ötvenen-hatvanan sorakoztak a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet körmendi fiókja előtt, amely az előírt időben kinyitott és fogadja az azóta is folyamatosan érkező és érdeklődő ügyfeleket - tudta meg az MTI helyszíni forrásból.

    Pénzükhöz viszont nem juthatnak hozzá az ügyfelek, a takarékszövetkezet munkatársai minden érdeklődőt arról tájékoztatnak, hogy mivel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta tevékenységi engedélyüket, kifizetéseket sem eszközölhetnek, ezért az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítja majd a betéteseket.

    Németh Zsolt, a takarékszövetkezet egyik ügyfele az MTI-nek elmondta: mivel lakossági folyószámláját és vállalkozói számláját is a körmendi takarékszövetkezet vezette, így nem tud hozzájutni ahhoz az összeghez sem, amiből napi vásárlásait fedezhetné, illetve folyószámlájáról a pénzintézet átutalásokat sem teljesít.

    "Hiába próbáltam meg már csütörtökön este a bankkártyám segítségével pénzt felvenni, sem a szövetkezet terminálja, sem más pénzintézet terminálja nem fogadta el a tranzakció kezdeményezését és az internetes banki felület sem működött" - mondta.

    A takarékszövetkezet ügyfelei csalódottan, pénz nélkül távoznak, egymás kezébe adják a kilincset, az utcán a reggeli nyitáskor egy rendőrségi autó is várakozott.

    A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön délután vonta vissza a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását, mert az intézmény működése fenntarthatatlanná vált. Húsz munkanapon belül az országos betétbiztosító kártalanítja a betéteseket - közölte a jegybank csütörtökön az MTI-vel.

    A közleményben az MNB azzal indokolta a lépést, hogy a takarékszövetkezet gyenge likviditási helyzete - a korábbi hatósági intézkedések ellenére - tovább romlott, és fennállt a veszélye, hogy nem lesz képes eleget tenni fizetési kötelezettségeinek.

Az ügyfeleknek egyelőre nincs tennivalójuk

A működési engedélyét vesztett Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet ügyfeleinek egyelőre nincs tennivalójuk, a jövő héten várhatóan megkapják az OBA személyre szóló értesítését, a tájékozódásra számos lehetőség áll rendelkezésükre.

    Tóth István, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) szóvivője az MTI érdeklődésére pénteken elmondta, hogy telefonos információs rendszert működtetnek reggel 8 órától, száma 40 918 918. Ezen minden kérdésre megpróbálnak válaszolni.

    Hangsúlyozta, hogy a hitelintézeti adatok feldolgozását követően a takarékszövetkezet minden ügyfelének személyes értesítést küldenek arról, hogy a nyilvántartások alapján milyen követelésükről tudnak, és mikor, milyen módon juthatnak hozzá pénzükhöz.

    Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője pénteken elmondta, hogy több helyen tájékozódhatnak az ügyfelek - a betétesek és a befektetők is - a tudnivalókról, az MNB ügyfélszolgálati számán 40 203 776, és a jegybank vidéki tanácsadó hálózatának irodáiban személyesen is. A takarékszövetkezet honlapján  is részletes tájékoztatók állnak rendelkezésre, és az irodákban is fogadják az ügyfeleket - tette hozzá.

Integrációs szervezet: a mostani eset is az integráció szükségességét igazolja

A Jógazda és a soltvadkerti takarékszövetkezet felszámolása után a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet esete is az integráció szükségességét igazolja a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) szerint.

    Az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben kifejtik: az integráció megújításával az állam célja az, hogy a szövetkezeti hitelintézetek hosszú távon stabil, versenyképes, biztonságosan működő pénzügyi csoporttá váljanak, és ne fordulhasson elő, hogy egyes takarékszövetkezetek felelőtlen gazdálkodásukkal veszélybe sodorják saját tagjaik és betéteseik pénzét. Ezt szolgálja az integrációhoz tartozó szövetkezeti hitelintézetek körében - neves könyvvizsgálók által végrehajtott -  folyamatban lévő átvizsgálás is, melynek során felmérik a szektor szereplőinek jelenlegi állapotát és kockázati tényezőit.

    Hangsúlyozzák azt is, hogy a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet nem tagja az új, országos szövetkezeti hitelintézeti integrációnak, ugyanis még jóval az integrációs törvény 2013 júliusi hatályba lépése előtt, 2012 novemberében beadta bankká alakulási kérelmét.

    A közlemény szerint a most zajló átvizsgálást követően a szövetkezeti hitelintézeti integráció tagjai között az év végéig fokozatosan lép életbe a tagok egyetemleges felelősségén alapuló keresztgarancia-rendszer. Ezzel lehetővé válik, hogy a jövőben az ország bármely szövetkezeti hitelintézeténél elhelyezett betétekért bármely más takarékszövetkezet is helyt álljon és viszont.

    Az egyetemlegesség fokozatos létrehozásával a teljes integráció tőkeereje és likviditása a rendelkezésre áll majd az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által biztosított betéteken felüli megtakarítások védelmére is - tették hozzá.

    Ennek anyagi fedezetét biztosítja, hogy az állam tavaly 136 milliárd forinttal növelte meg a szövetkezeti hitelintézetek szavatoló tőkéjét és létrehozta a szövetkezeti hitelintézetek új Tőkefedezeti Alapját. Így minden korábbinál jóval nagyobb biztonságban lesznek a takarékszövetkezetek ügyfeleinek megtakarításai, hiszen azokért - az OBA mellett - az összes szövetkezeti hitelintézet, a Takarékbank és az Integrációs Szervezet teljes vagyonával áll majd helyt - áll a közleményben.
.