Rémhírek az Erste Bank körül

2015.03.25. 20:44

Megérkezett a rendőrségre az Erste Bank rémhírterjesztés miatt tett feljelentése. A rendőrség megtette a szükséges intézkedéseket  - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata szerda este az MTI-t.

 

Az Erste Bank pénzügyi helyzetével kapcsolatban szerdán álhír terjedt el, ennek hatására egyes fiókokban sorok alakultak ki. Harmati László, a bank lakossági vezérigazgató-helyettese az M1 aktuális csatornán elmondta: az Erste Bank büntetőfeljelentést tesz a pénzügyi helyzetének meggyengüléséről szóló híresztelés miatt.

A bank szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az elmúlt pár órában álhír terjed a magyarországi Erste-csoporttal kapcsolatban, amely "ügyfélérdeklődést váltott ki" hálózatában és telefonos ügyfélszolgálatán. Szerdán egyes vidéki fiókokban jelentős sorok alakultak ki a híresztelés hatására.

A vezérigazgató-helyettes kiemelte: az álhírterjesztés a bank álláspontja szerint kimeríti a büntetőjogi kategóriát.

Hangsúlyozta, hogy a bank tőkeerejét, pénzügyi stabilitását semmi nem veszélyezteti.

Az Erste-csoport Közép-Kelet-Európában az egyik legstabilabb és legerősebb pénzügyi csoport, magyarországi leánybankja nagy tőkeerővel, stabil pénzügyi háttérrel bír - jelentette ki Harmati László.

Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügyekért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán azt mondta: az Erste Bank ügyfeleinek pénze biztonságban van, a bankcsoport pénzügyi helyzete stabil, a megingásáról szóló híresztelések minden alapot nélkülöznek.

Az államtitkár az Erstében történő részesedésszerzéssel kapcsolatban kiemelte: szó sincs arról, hogy a magyar állam azért szerezne részt az Erstében a közeljövőben, mert az Erste csoport gyenge volna.

Épp ellenkezőleg: azért vásárol az állam 15 százalékos részesedést a bankban, mert a bankcsoport erős, a növekedési lehetőségei, kilátásai nagyon bíztatóak, és "szeretnénk ebben osztozni az Erste-csoport osztrák tulajdonosaival" - mondta Orbán Gábor.

Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke az MTI érdeklődésére elmondta: az Erste Bank működésével kapcsolatos híresztelések alaptalanok. Hangsúlyozta, hogy a bankrendszer stabilitása erős, működése  biztonságos.

.