Hirdetés

Történelmi képeslapok között lehet böngészni

2015.12.13. 13:30

38 ország - köztük hazánk - látványosságai szerepelnek a gyűjteményben.

Hirdetés

A bécsi Osztrák Nemzeti Könyvtár honlapot hozott létre történelmi képeslapok böngészésehez. Az AKON (Ansichtskarten Online) oldalhoz mostantól ingyenes okostelefonos alkalmazás is tartozik, amellyel városnézés közben az épp látott nevezetességet történelmi összehasonlításba helyezhetjük.

Az Osztrák Nemzeti Könyvtár (ÖNB) felelvenítette a régi szép idők világát, a gyűjteményéből 75 ezer történelmi képeslapot tett bárki számára online elérhetővé. A honlap nyáron indult, és most egy okostelefonos applikáció is készült hozzá.

Történelmi képeslapok között lehet böngészni

A képeslapok nevezetességeket örökítenek meg szerte a világból, Ausztriával együtt összesen 38 ország látványosságait mutatják be történelmi perspektívából.

Ha például a bécsi Stephansdom mellett sétálunk, az alkalmazás segítségével a huszadik század elején készült képeket nézegethetünk a térről.

Magyarországról 1049 képeslap került a rendszerbe, csak Budapestről 384 kép, amelyek többek között a Keleti- és Nyugati-pályaudvart, valamint a belváros nevezetességeit, látképeit örökítik meg.

A honlapról a képeslapokat ingyen le lehet tölteni, e-mailben elküldeni, vagy valamelyik közösségi oldalon megosztani.

A képeslapokat helymeghatározással is lehet böngészni, ilyenkor az app a környékünkön található helyszínekről mutat történelmi látképeket, de egy online térképen pontos helyekre is kereshetünk.

Történelmi képeslapok között lehet böngészni

Az okostelefonos alkalmazás újdonsága abban áll, hogy városnézés közben, a telefon kamera-előnézetének segítségével konkrét összehasonlításban is megnézhetjük az adott helyet, milyen volt 80 vagy 100 évvel ezelőtt.

Az Ansichtskarten Online holnapja: http://akon.onb.ac.at/

.