Queen koncert a Bécsi Városháza előtt (2015.07.04.)

2015.06.12. 12:11

25 éves jubileuma alkalmából igazi ínyencségekkel készül a Bécsi Városháza előtti téren megrendezett szabadtéri filmfesztivál, a Film Festival am Rathausplatz. A Queen 1986-os budapesti koncertjét, a Hungarian Rhapsody-t is átélhetik a nézők. 

Mintegy háromnegyed millió látogatójával Európa legnagyobb kulináris és kulturális fesztiváljának számít az idén 25. évfordulóját ünneplő Film Festival am Rathausplatz, amelyet 2015. július 4. és szeptember 6. között rendeznek meg a Bécsi Városháza előtti téren.

Az ingyenes szabadtéri filmvetítések nemcsak a bécsiek, de a külföldi turisták körében is nagyon népszerűek, a nézőtéren már jóval sötétedés előtt elkezdenek gyülekezni az emberek. Az operát, operettet, komolyzenei koncerteket, kortárs táncot és balettet valamint pop- és dzsesszkoncerteket egyaránt felölelő program valamint a 300 négyzetméteres full-HD kivetítő és a modern hangtechnika nem mindennapi élményt kínál a nézőknek.

Fotó: Stadt Wien Marketing

Mivel a filmfesztivál idén ünnepli 25. évfordulóját, a szervezők különleges programmal készültek. Látható lesz például a Queen 1986-os budapesti koncertje, a Hungarian Rhapsody, a Rigoletto élő közvetítése a Staatsoperből, a nyitóestén pedig a Pink Floyd 1989-es Delicate Sound Of Thunder című fellépése olyan világszámokkal mint a Wish You Were Here vagy a Shine On You Crazy Diamond.

A komolyzenei programban idén Csajkovszkij, Jean Sibelius és Pierre Boulez játszák a főszerepet, így műsorra tűzték például a Sleeping Beauty és a Csipkerózsika című balettelőadást valamint a Beethoven 9. Szimfóniájához készült The Ninth-ot, amelyet 1964-ben Maurice Bejart vitt színpadra.

Az operarajongóknak a Carmen 1967-es filmváltozatával kedveskednek, amelyben Grace Bumbry játszik Herbert von Carajan rendezésében. A musicalek szerelmeseit Cole Porter 1953-as Kiss me Kate-je, a swing-imádókat pedig Frank Sinatra és a Concert for the Americas várja, amelyet 1982-ben a Dominikai Köztársaságban mutattak be egy zenei fesztiválon. A műsorról természetesen nem hiányozhat a Három Tenor sem: Plácido Domingo, José Carreras és Luciano Pavarotti 1990-es koncertjükkel szerepelnek, amelyet a római Caracalla termáiban adtak.

Az ifjúság Prokofjev Péter és a farkas című művén keresztül ismerkedhet a szimfonikus zenekar hangszereivel és hangzásvilágával, de azért bemutatják Disney Fantasia című rajzfilmjét is.

A filmfesztivál ideje alatt a nézők több mint húsz gasztronómiai sátor kínálatából válogathatnak, amely az osztrák és a nemzetközi konyha teljes vertikumát felvonultatja.

Részletes program itt: http://filmfestival-rathausplatz.at/

.