Benzinkút és bankautomaták rablóit ítélte el a Zala Megyei Bíróság

2011.04.05. 13:09

Az elsőfokú ítéletet helybenhagyva öt és hat év közötti szabadságvesztésre ítélte kedden a Zala Megyei Bíróság azokat az előzetes letartóztatásban lévő zalai vádlottakat, akik kiraboltak egy benzinkutat és több esetben bankautomatákat próbáltak a helyükről kitépni és elvinni.

Az elsőrendű vádlott Domján Krisztiánt öt év börtönre, a másodrendű Orsós Józsefet hat év fegyházbüntetésre, a harmadrendű Kovács Zoltánt pedig öt és fél év börtönre ítélte a bíróság. A három, jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő vádlott mellett két szabadlábon hagyott társukra ugyancsak szabadságvesztést szabott ki.

A Nagykanizsai Városi Bíróság a múlt év novemberében hozott döntést a vádlottak ügyében, akiknek a számláján egy benzinkút kirablása és három pénzautomata sikertelen megszerzése szerepelt. Az automatákban összesen mintegy 17 millió forint volt.

2008 karácsonyán a Somogy megyei Iharosberényben egy lopott autóval sikertelenül próbáltak a falat bedöntve ellopni egy bankautomatát. Három hónappal később egy nagykanizsai élelmiszerbolt előterében lévő ATM-et téptek ki a helyéről, de csak néhány méterre tudták elvontatni, mert a kötél elszakadt, ezért elmenekültek a helyszínről.

Alig két héttel ezután Pacsán szintén kiszakítottak a helyéről egy bankautomatát, de a súlya miatt azt sem tudták elszállítani. A sikertelen kísérleteik mellett bozótvágóval és késsel felfegyverkezve kirabolták a zalai Becsehelyen található benzinkutat, ahonnan mintegy félmillió forintot vittek el.

Az elsőfokon hozott ítéletek ellen a védők fellebbezést jelentettek be, az ügyészség azonban a határozatok helybenhagyását indítványozta. A Zala Megyei Bíróság most született jogerős határozatának indoklásában elhangzott: rendkívül kimagasló társadalmi veszélyeztetettségű és tárgyi súlyú bűncselekményeket követek el a vádlottak, akik közül többen visszaesők.

.