Hirdetés

A 100 éves Savaria Szállóval kapcsolatos emlékeket keresnek

2014.07.26. 14:01

Facebook-oldal indult, kiállítást terveznek. Lehet, önnek is van valamije?

Hirdetés1914. április 8-án kezdődött meg a Savaria (egykori Kovács) Szálloda építése Szombathelyen.
 
A centenárium kapcsán a Berzsenyi Dániel Könyvtár és a Vasi Múzeumbarát Egylet 2014 novemberében kiállítást és kerekasztal-beszélgetést rendez.

Savaria Szálló

A szállodával kapcsolatos személyes emlékek, tárgyi dokumentumok összegyűjtésére és a rendezvényhez kapcsolódó egyéb események  "reklámozására" 2014. július 22-én létrehoztak egy Facebook-oldalt. Egy közösséget, melyhez bárki csatlakozhat, aki szeretné  közösen ünnepeli
a neves évfordulót.


 A Király utca - Széll Kálmán utca kereszteződésében álló épület története 1911-ben kezdődött, mikor felvetődött egy nagyszabású, európai színvonalú, előkelő szálloda terve. Június 17-én Kovács és Schölfeld urak, a Sabaria kávéház és a (korábbi) Kovács szálló (egykori Szakács-ház, a Király utca - Fő tér sarka; ma már az épület nem áll) tulajdonosai beadványt intéztek a városhoz, amelyben kérik, hogy a Március 15-iki téren (ma: Mártírok tere) "világvárosias" szállodát építhessenek. Ezzel a momentummal indult a Nagyszálló "kacskaringós" története, amelynek során működött itt posta és rendőrség, szállásoltak itt el erdélyi menekülteket, volt proletár étkezde, szerveztek benne állandó kabaré-esteket, később bálok, jótékonysági estek, egyéb társadalmi események zajlottak itt. Bár az épület 2005 óta be van zárva, frekventált elhelyezkedése miatt napjainkban is a városi élet szerves
része, gyakran látni az ablakokon bekukucskáló kíváncsi embereket, a homlokzatot csodáló turistákat, a szálló előtti töredezett virágtartókon megpihenőket.


 
Az évforduló kapcsán arra kérik az oldalhoz csatlakozókat, hogy osszák meg emlékeiket, fotóikat a szállodával kapcsolatban. Bizonyára vannak olyanok, akik itt dolgoztak, zenéltek, az étteremben, télikertben tartották az esküvőjüket vagy néhány vendégéjszakát töltöttek a falak között.
 
A Berzsenyi Dániel Könyvtár várja azok jelentkezését is, akik esetleg tárgyi dokumentumokkal hozzá tudnak járulni a novemberi tárlat sikeréhez, vagy szívesen részt vennének a szálloda történetét felidéző beszélgetésen.

.