Már Szombathelyen is készülnek az Országos Könyvtári Napokra

2014.10.09. 14:06

A szervezők országszerte több mint négyezer programmal készülnek.

2006-ban egységesítették az Országos Könyvtári Napok elnevezésű programsorozatot, amelyet idén október 13–20. között rendeznek meg összesen 1063 településen – tudtuk meg az eseményről tartott sajtótájékoztatón a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatójától, Nagy Évától.

A helyszíneken továbbra is a legfőbb cél az olvasók és a könyvtári látogatók számának növelése, valamint természetesen a jó hangulat biztosítása.

Már Szombathelyen is készülnek az Országos Könyvtári Napokra

A programok száma a mai napig emelkedik, az esetleges változásokat a Berzsenyi Dániel Könyvtár honlapján folyamatosan nyomon követhetik. Míg az előző években leginkább egy korosztályra (a gyerekekre) fókuszáltak a programok összeállításakor, addig idén a kisbabáktól kezdve a tinédzsereken át egészen a felnőttekig mindenki talál a fogára valót.

A keddtől vasárnapig tartó eseménysorozaton kiállítások, vetélkedők, előadások, vetítések és zenés produkciók is várják az olvasás szerelmeseit. A gyermekprogramok október 15-én kezdődnek, nekik több előadással is készültek, amelyek elsősorban egymás és a fogyatékossággal élők elfogadására irányulnak. Ehhez a kezdeményezéshez siketek és vakok csatlakoznak majd, így segítve a tolerancia már fiatal korban történő kialakulását.

Nagy Éva elmondta, idén kitelepülnek a Family Centerbe is, ahol nem csak olvasókat kívánnak toborozni, de a könyvtárba újonnan beiratkozóknak zsákbamacskás aprósággal is kedveskednek majd.

Az Országos Könyvtári Napok egyik rendezvénye a könyves vasárnap, mely minden évben nagy sikert arat, hiszen a különféle elfoglaltságok mellett amnesztiát kapnak a tartozók, azaz ha aznap viszik vissza kikölcsönzött könyveiket, elengedik számukra a késedelmi díjat.

A könyvtár munkatársai remélik, az idei évben is sikerül új tagokat bevonzaniuk a rendezvényre és élményekkel teli napokat szerezniük a kilátogatóknak.

.