Biblia a postaládában kiállítás a Berzsenyi Dániel Könyvtárban (2013. március 27-től)

2013.03.24. 20:41

A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban 2013. március 27-én 17 órakor kiállítás nyílik Biblia a postaládában címmel Sárosi István képeslapgyűjtő levelezőlapjaiból.

A budapesti gyűjtő 45 ezres gyűjteményéből, a földszinti előadóteremben április 19-éig megtekinthető tematikus válogatáson a Biblia Ó- és Újszövetségi jelenetei, alakjai, helyszínei elevenednek meg. A tárlatot Rétfalvi Balázs egyházmegyei levéltáros fogja megnyitni, közreműködik Büki Boglárka.

A képes levelezőlapok a XIX. század végén jelentek meg és már az elején sem csak az üdvözletküldés volt a funkciójuk. A világ tájainak, szépségeinek, látnivalóinak, épített emlékeinek, városainak megismerése egy emberöltő alatt lehetetlen, ezért már a 19. században is igyekeztek az emberek minden módot megragadni ismereteik bővítésére.

Biblia képeslapokon

Ennek egyik formája volt a képeslapküldés: az utazók mindig is törekedtek rá, hogy élményeiket megosszák otthon maradt ismerőseikkel. Megjelentek a művészlapok is, ezáltal a világ legismertebb festményei, múzeumok féltett kincsei váltak a nagyközönség számára elérhetővé, fillérekért. Egyben jó reklám is volt ez a köz- és magángyűjteményeknek.

A könyvtárban megnyíló kiállításon is elsősorban bibliai témájú, külföldi és magyar képzőművészeti alkotásokat (festményeket, szobrokat, grafikákat) ábrázoló levelezőlapok lesznek láthatóak a világ minden tájáról. Nemcsak ismert alkotóktól, mint Michelangelo, Raffaello, El Greco, Rembrandt, Tiziano, Caravaggio, Chagall, Munkácsy, hanem olyan képzőművészektől is, akiknek a neve kevésbé ismert a hétköznapi emberek számára, mint René Kuder, Juan de Flandes, Mair von Landshut, Nicolas Poussin vagy Karátson Gábor. Szerepelnek a klasszikus és a modern irányzat művelői, már elhunyt és kortárs alkotók egyaránt.

A múlt század elején volt divat a bibliai sorozatok kiadása, melyek egy-egy grafikus és festő kifejezetten illusztráció jellegű alkotásait ábrázolták, ill. a mai napig töretlen népszerűségnek örvendenek a bibliai idézeteket tartalmazó lapok, melyeken a szöveghez kapcsolódó, vagy jelképes grafikák, esetleg fényképek szerepelnek. A tárlaton ezek is bemutatásra kerülnek.

Tágabb értelemben a bibliai lapokhoz sorolhatóak azok a képeslapok is, amelyek a Könyvek Könyvében szereplő helyszíneket, épületeket ábrázolják (akár mai formájukban), így az érdeklődők ezekből is láthatnak válogatást. A tárlat különlegességét adja még, hogy a magyar kiadású képeslapok mellett számos külföldi lap is megtekinthető lesz, pl. Ausztriából, Olaszországból, Franciaországból, Izraelből, Németországból, az Egyesült Államokból, Angliából, Észtországból, Bulgáriából, Egyiptomból. A közel 600 db, többségében a 20. század elején kiadott lap a Biblia szövegét követve, annak eseményeit illusztrálva lesz kiállítva.

.