"Vas megyében komoly tekintélye és elfogadottsága van a bíróságoknak"

2016.03.10. 14:13

Ezt Handó Tünde mondta Kőszegen.

Az ítélkezés, a bírói munka magas minőségét mutatja, hogy Vas megyében a bíróságok által meghozott ítéletek 90,5 százaléka első fokon jogerőre emelkedik - hangoztatta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke csütörtökön a Szombathelyi Törvényszék összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón, Kőszegen.

Handó Tünde felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt három évben a Szombathelyi Törvényszék büntetőügyben nem hozott olyan ítéletet, amelyet később az ítélőtáblán hatályon kívül helyeztek volna. Ez közlése szerint szintén arra utal, hogy a törvényszéken kellően megalapozott, magas színvonalú és szakszerű ítéletek születnek.

Hangsúlyozta: annak, hogy Vas megyében komoly tekintélye és elfogadottsága van a bíróságoknak, a jól végzett munkán túl a Vas megyei emberek igazságszeretete és jogkövető magatartása is az oka.

Közölte, a bíráknak mindig figyelniük kell arra a környezetre, amelyben élnek és dolgoznak, hiszen értéket teremtenek, a közösségnek pedig igénye van a szakszerű és elfogulatlan igazságszolgáltatásra, a jogbiztonságra.

Az OBH elnöke kiemelte azt is: Magyarország az 56. helyet foglalja el azon a 144-es nemzetközi eredménytáblán, amely az igazságszolgáltatás iránti elégedettséget és bizalmat vizsgálja. "Ezzel megelőzzük azokat az országokat, amelyek velünk egy időben csatlakoztak az Európai Unióhoz."

"Vas megyében komoly tekintélye és elfogadottsága van a bíróságoknak"

Handó Tünde szólt arról is: a bírói életpályamodellnek csak az egyik fontos eleme a bírák anyagi megbecsülésének emelése, ugyanilyen fontos, hogy biztosított legyen a bírák szakmai fejlődésének lehetősége, valamint munkakörülményeik folyamatos javítása is.

Megjegyezte: ez utóbbi terén Vas megyében 2015-ben komoly előrelépés történt, hiszen 185 millió forintot fordíthattak a bíróságok infrastruktúrájának és technikai eszközeinek fejlesztésére.

Andor Szabolcs, a Szombathelyi Törvényszék elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt évben 7,7 százalékkal kevesebb ügy érkezett a megye bíróságaira, csökkent a peres és a nem peres ügyek száma is. Örvendetesnek nevezte, hogy ennél is nagyobb arányban csökken az ügyhátralék, az egy éven túl elhúzódó ügyek száma.

Elmondta, új kihívást jelentett a devizahiteles ügyek számának növekedése, a migrációs ügyek megjelenése, és az is, hogy Szombathelyen működik az ország legnagyobb büntetés-végrehajtási intézete, ezáltal pedig jelentősen nőtt a büntetés-végrehajtással kapcsolatos ügyek száma.

Hozzáfűzte: a Szombathelyi Törvényszék továbbra is az ország legkisebb létszámú bíróságai közé tartozik. Vasban összesen 49 bíró dolgozik, akiknek a leterheltsége a viszonylag kevesebb ügyszám ellenére is meghaladja az országos átlagot.

Fotó: Illusztráció - Bruzák Noémi (MTI)

KőszegbíróságHandó Tünde
.