Elítélték a 85 éves nőt bántalmazó és kirabló fiatalt

2016.03.11. 19:28

Húsz év fegyházbüntetésre ítélt emberölés kísérlete és magánlaksértés miatt a Zalaegerszegi Törvényszék pénteken első fokon egy férfit, aki tavaly Lentiben csaknem halálra vert és kirabolt egy 85 éves asszonyt - tájékoztatta a törvényszék szóvivője az MTI-t.

Beznicza Árpád felidézte, hogy a 22 éves vádlott 2015 májusában költözött Aszódról ideiglenesen Lentibe, az ott élő rokonaihoz. Néhány nappal később a barátaival együtt italozott, este 10 óra után indultak haza, de az ittas férfi, miután elvált ismerőseitől, behatolt egy házba.

Először a nyári konyhába jutott be, onnan pedig egy ablakon át a lakóházba, ahol kutatni kezdett, de a zajra felébredt a házban élő 85 éves asszony. A támadó pénzt követelt, és a konyhaszekrényből kivett húsvágó bárddal többször is megütötte az idős nőt. Az asszony eszméletét vesztette. 

A vádlott magához vette a házban talált két doboz sört, körülbelül ötven tojást, három liter bort, három csomag kávét, az asszony tárcájából kiemelt háromezer forintot, és elmenekült a helyszínről. A súlyosan sérült nőt másnap 10 óra körül találták meg, és a kórházba szállítás után életmentő műtétet hajtottak végre rajta. 

Az ítélet indokolásában elhangzott: a vádlott az eljárás során többször módosította a vallomását, próbálta másképp előadni a történteket. Az asszony sérüléseit vizsgáló orvos szakértői véleménye, valamint a bizonyítékul szolgáló DNS-minták, lábnyomok, továbbá az idős nő vallomása azonban cáfolta az állításait.

A törvényszék megállapította, hogy - az éppen felfüggesztett büntetés hatálya alatt elkövetett - bűncselekmény során a férfi tudatában volt annak, hogy az asszony akár meg is halhat. Csak a véletlennek köszönhető, hogy ez nem következett be. 

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője ugyanakkor fellebbezést jelentett be, így a döntés nem jogerős.

Címlapfotó: Illusztráció - Ujvári Sándor (MTI)

.