Porcukros pecsételés, filmvetítés, ír sör és dallamok. 

Kedd délután csupán pár tucat ember gyűlt össze a Bloom-ház (Fő tér 40.) előtt, hogy részt vegyen a 21. alkalommal megrendezett Bloomsday megnyitásán. Az esemény az ír és a magyar nemzeti himnusszal kezdődött, a Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar előadásában.  

Huszonegyedszer is Bloomsday Szombathelyen

Ezt követően Koczka Tibor alpolgármester megemlékezett pár mondatban az Ulysses és Szombathely legendás kapcsolatáról, valamint azt is megemlítette, hogy a mai napig sokan szeretnek fényképezkedni Veres Gábor Fő téri Joyce-szobrával.  

A történet szerint Szombathelyen született a kultikus regény főszereplőjének édesapja, Virág Rudolf, aki később Írországba vándorol és felveszi a Bloom nevet. Az Ulysses című regény egyetlen napon, július 16-án játszódik. A világon mindenhol megünneplik a Joyce-rajongók a Bloom-napot, azaz a Bloomsday-t.

Huszonegyedszer is Bloomsday Szombathelyen

Az eseményen Wendy Dorman-Smith Írország nagykövetségének ügyvivője őszinte szeretetét és köszönetét fejezte ki a szombathelyieknek, hogy 1994-ben elkezdték, és azóta életben tartják és fejlesztik a Bloomsdayt. 

Ezután a Kezek című kiállítás megnyitója következett, majd a hagyományos porcukros pecsételés.

Huszonegyedszer is Bloomsday Szombathelyen

Huszonegyedszer is Bloomsday Szombathelyen

A fesztivál a megnyitót követően két helyszínen zajlott. A Savaria moziban a Saul fia című film díszbemutatója volt, majd közönségtalálkozó Nemes Jeles László filmrendezővel. A másik helyszínen, a zsinagóga udvarán pedig Kerekasztal-beszélgetés tartottak a szombathelyi Bloom-napokról egy pohár Guinness sör mellett.

Ha már Bloomsday, akkor az ír dallamok sem maradhattak el. A rendezvényen fellépett a Colleen zenekar és a Station – U2 tribute. 

Huszonegyedszer is Bloomsday Szombathelyen

 

Galéria

.