Új rendszerváltást követeltek tüntetők Budapesten

2014.12.16. 23:18

Új rendszerváltást és új magyar köztársaságot követeltek kedden a József nádor téren kezdődött civil szervezetek által rendezett tüntetésen.

    A rendezvény elején közölték: a megmozdulás fő célja, hogy összefogja az utóbbi időben a kormány politikája ellen tüntető különböző csoportokat.

    Gács Anna, az oktatási hálózatok közös szónoka a teret megtöltő tömeg előtt a kormány oktatási politikáját bírálva úgy fogalmazott: új magyar köztársaság megteremtése a cél, amelyben mindenkinek egyenlőek az esélyei.    

    A beszédeket követően a tüntetők a Széchenyi utcán át - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) székházának érintésével - a Kossuth Lajos térre, pontosabban az Alkotmány utca és a tér találkozásához vonultak. A résztvevők teljesen megtöltötték a Kossuth Lajos tér Parlament és Alkotmány utca közötti részét

    A helyszínen felállított színpadról mások mellett Mendrei László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke elmondta: a "köznevelés hajója nagy sebességgel" távolodik attól a céltól, ami felé indították.

Új rendszerváltást követeltek tüntetők Budapesten

Az elnök összefogásra buzdított, annak érdekében, hogy sikerüljön megálljt parancsolni "ennek az eszetlen rombolásnak". Szólt arról is, hogy elkerülhetetlennek látja a sztrájkot a közoktatásban. Megjegyezte, hogy a pedagógusoknak is van felelőssége abban, hogy elhitték a kormány ígéreteit.

    Krasznahorkai Emma, a Nem Némulunk el! csoport képviseletében arról beszélt, hogy nem csak a kormány, de az ellenzék is felelős a jelenlegi helyzetért, ezért a "korrupt" pártok helyett önszerveződő civil csoportokra van szükség országszerte.

    Szavai szerint nem új pártra, hanem új választási rendszerre van szükség és fel kell állítani egy alternatív parlamentet és kormányt, amelyről a jelenlegi is példát vehet. "Lesz itt még forradalom" - hangoztatta Krasznahorkai Emma.

    Iványi Gábor metodista lelkész beszédben szólt arról, hogy hisz abban, van esély az igazság helyreállítására, a méltányosság győzelmére.

    "Hiszem, hogy az utánunk következők nemzedéke ismét széleskörű párbeszédbe kezd, és új társadalmi közmegegyezés, valódi alkotmányt teremt" - fogalmazott.

    A felszólalók egyebek mellett bírálták a kormány oktatás-, szociális és egészségpolitikáját, valamint azt hangsúlyozták, hogy a jelenlegi rendszer leváltáshoz összefogás szükséges.

    A tüntetés kezdete előtt egy csoport tagjai, köztük Budaházy György megpróbálta megzavarni a rendezvényt, de a rendőrök kikísérték őket a József nádor térről.  

   A vonulás közben a tömeg egy része a Nádor utcán keresztül érte el a Kossuth Lajos teret, és a Parlament lépcsőjénél állt meg. A beszédek alatt dulakodás alakult ki a rendőrök és a tüntetők között, az MTI tudósítóinak tapasztalata szerint legalább egy embert kiemeltek és elvittek.

    A szervezők többször is felszólították a rendbontókat, hogy hagyják abba a "provokálást", mert egy békés tüntetésen vannak, de néhányan a rendezvény vége után is a Parlament lépcsőjénél maradtak.

A Nincs hova hátrálnunk! címmel meghirdetett demonstrációt a Szabad Oktatást és az Egymillióan az internetadó ellen elnevezésű Facebook-csoport szervezete, a tüntetéshez mintegy kéttucat civil szervezet is csatlakozott.

Fotó: Szigetváry Zsolt

.