Hirdetés

Békemenet volt Budapesten

2013.10.23. 20:13

Hirdetés

A Békemenet a Bem szobortól indult, a menet elején nemzetiszínű molinón a következő felirat volt olvasható: "Aki agresszív, fél. Mi nem félünk!"

    Amikor az első résztvevők a Margit híd pesti hídfőjéhez értek, a menet vége a Bem tér elején tartott.

    A menet elején a fő szervezők vonulnak, köztük Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője, Stefka István, a Magyar Hírlap főszerkesztője, Fricz Tamás, politológus, Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum egyik alapítója, Széles Gábor, az Echo Tv és a Magyar Hírlap tulajdonosa, vállalkozó, Bayer Zsolt újságíró és Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgatója.

    Csizmadia László a Jászai Mari téren azt mondta: félmillióan vannak az előzetes becslések szerint.

    Széles Gábor az MTI-nek még a menet indulása előtt azt mondta: reményei szerint legalább annyian lesznek, mint az első Békemeneten, amelyen a rendőrség a helikopteres megfigyelése alapján 400-500 ezerre becsülte a menetelők számát. Hozzátette: úgy érzi, nagyon fontos annak bizonyítása, hogy "az ország nem vált a csürhék országává".

békemenet


    Széles Gábor a Podmaniczky utcánál közölte, hogy a Hősök terén várakozókkal együtt már egymillióan vannak.

    A Békemenettel meg kívánják mutatni, hogy a magyar többségi társadalom képes méltóságteljesen viselkedni, ellentétben a Magyar Szolidaritás Mozgalom rendezvényén történtekkel - mondta, utalva arra, hogy az hetekkel ezelőtt a mozgalom rendezvényén ledöntöttek egy Orbán Viktort ábrázoló szobrot.

    A résztvevőknél több molinó is van, amelyeken a következő feliratok olvashatóak: "szeretünk Viktor", "köszönjük Viktor", "veled vagyunk Viktor", "hűek vagyunk az '56-os forradalom eszméihez, "aki Orbán Viktort bántja, minket is bánt". Egy táblán magyarul, lengyelül és angolul olvasható: "mi, magyarországi lengyelek, veletek vagyunk".

    A tömegben nemzetiszínű lobogók és településfeliratok is láthatóak, köztük erdélyi településnevek, de egy Melbourne - Ausztrália feliratú tábla is feltűnt.
    A menetet egy korabeli Csepel teherautó vezeti fel.

    A Békemenet a Bem szobortól indul és a Margit híd, Szent István körút, Nyugati tér, Teréz körút, Oktogon, Andrássy út útvonalon a Hősök terére tart.

    A menet indulása előtt Csizmadia László, Bencsik András és Bayer Zsolt is arra figyelmeztette a résztvevőket, hogy a menetben provokátorok is vannak.

    Csizmadia László a menet indulása előtt az '56-os időket idéző Csepel teherautóról szónokolva azt mondta, a "civil kurázsival üzenjük meg Európának, hogy semmit rólunk nélkülünk". Hangsúlyozta, "2014 tavaszán, együtt a természet sarjadó erőivel szavazataink már biztosíthatják a magyarországi tavasz beköszöntét és a rendszerváltás befejeződését".

    Bencsik András emlékeztetett, a Békemenet immár ötödik megmozdulását tartja, amely - szerinte - ezúttal is arról szól, hogy a résztvevők a szeretet és az összefogás erejével, valamint méltósággal válaszolnak a demokráciát ért támadásokra. Mint mondta, "ezzel nyertünk 2010-ben, és ezzel fogunk nyerni 2014-ben is".

    "Nekünk meg van még a lelkünk és ez a legnagyobb fegyverünk" - fogalmazott Bayer Zsolt, aki úgy folytatta, biztosan tudják, hogy provokátorok vannak köztük, a Hallgatói Hálózat (HaHa) aktivistái, akik korábban a Fidesz székházát próbálták elfoglalni. "Bármit is csinálnak, ne szedjétek szét őket, ugyanis erre várnak" - figyelmeztetett, hozzátéve: a provokátorok azt próbálják bemutatni, "mi ugyanolyan agresszívak vagyunk, mint ők". Bayer Zsolt arra kérte a menet résztvevőit, "ne nyúljanak a provokátorokhoz", hanem fényképezzék le őket és szóljanak a szervezőknek, "akik el fogják őket takarítani".

    Végül Fricz Tamás politológus kért szót, aki beszéd helyett Juhász Ferenc Himnusz-töredék című, Emeld föl fejedet büszke nép kezdetű megzenésített változatát énekelte el a menet részvevőivel közösen.

    A tömeg a beszédek után a szervezők 1956-ra utaló "Gyertek velünk!" felkiáltására indult el.

    A részvevőket útközben több helyen tapssal köszöntötték. A tömegben többen táblákat tartottak a magasba, az egyiken például, amelyen vezető fideszes politikusok arcképei voltak, "Ők értünk, mi értük felirat volt olvasható, míg egy másik táblára azt írták: "Bajnai, a libákat elloptad, az országot megvédjük tőled".

    Fiatalok egy csoportja bibliai idézeteket tartalmazó molinókat, táblákat magasba tartva fejezte ki a Békemenettel, a kormányzattal szembeni ellenérzéseit. A mintegy tíz fiatal a Podmaniczky utca és a Teréz körút sarkán várta a menetet "E nép vezetői tévútra tértek, s akiket vezettek, eltévelyedtek", "Jaj azoknak, akik jogtalan rendeleteket hoznak, és irataik csak terheket rónak ki", "Nem fog szűkölködni az, aki ad a szegényeknek" feliratokkal. A rendőrsorfallal a menettől elválasztott fiatalok akciójáról a menetben résztvevők - néhány kivételtől eltekintve - nem vettek tudomást. A Podmaniczky utcai akciót a TETT (Társaság Egy Tudatos Társadalomért) nevű társaság szervezte - közölte a TETT az MTI-vel.