Hirdetés

Civilek tüntettek az áfacsalások ellen Budapesten

2014.02.15. 18:44

Civil szervezetek tüntetésen követelték a "nagy adózók által elkövetett áfacsalások" kivizsgálását szombaton a fővárosban.

    A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Kiemelt Adó és Vám Főigazgatóságának budapesti épülete előtt megtartott demonstráción, amelyen 200-250 tiltakozó vett részt, Horváth András, a NAV volt ellenőrzési koordinátora - aki áfacsalások miatt korábban feljelentést tett - feltette a kérdést, hogy miközben havonta 100 milliárd forintot "húznak ki mindannyiunk zsebéből", miért nem indul már el az ügy kormányzati szintű kivizsgálása?

    Elképesztőnek nevezte, hogy annak ellenére nincs az ügyről a kormánynak véleménye, hogy "lenyúlják" a költségvetés 10 százalékát évente.
    Ennek a szabadrablásnak nagyon súlyos következményei lesznek az egész országra nézve - vélekedett.

    Hozzáfűzte, ne higgyék azt, hogy az olajügyekhez, a földügyekhez, a  trafikügyhöz hasonlóan ezt is a szőnyeg alá lehet seperni, bárki is nyerje meg a következő választásokat.

    Tájékoztatása szerint éppen azért választották a demonstráció helyszínéül a Kiemelt Adó és Vám Főigazgatóság előtti területet, mert ez az a szervezet, amely leginkább asszisztál a "költségvetési lenyúlásokhoz".

    Felhívta a figyelmet arra: annak ellenére nem indult érdemi vizsgálat, hogy a lakásáról házkutatás alkalmával elvitt iratokból pontosan kiderül, hogy hol találhatóak a felelősök körei - mondta Horváth András.

    Vágó Gábor, az LMP országgyűlési képviselője a tüntetésen arra figyelmeztetett: nem lehet hagyni, hogy a nagy halak megússzák a csalásokat, miközben kishalakat folyamatosan egzecíroztatja az adóhatóság. Ezért a nyilvánosság erejével arra kell bátorítani a NAV többi dolgozóját is, hogy merjenek kiállni a csalók leleplezése érdekében - tette hozzá.

    Úgy vélekedett, hogy a politikai pártok viszonya "baráti" a korrupcióhoz, ezért mindenkit arra szólított fel, jól nézzék meg, hogy kinek nyújtanak támogatást.

    A demonstráció résztvevői, a többi között "Csak nagy halak úszhatNAV", Nyugtával dicsérd a NAV-ot", "Adócsalás helyett évente 100 stadiont" feliratú transzparenseket tartottak a magasba.

    Ugyanakkor áfacsalt termékeknek nevezett élelmiszereket, étolajat, cukrot, mosóport, tejet, kávét és rizst gyűjtöttek a helyszínen, amelyet a tüntetés végén rászorulók között osztottak szét.

    A demonstrációt az Anonymous Operation Hungary, az alkotmány nem játék, Hallgatói Hálózat, a Humán Platform, a Krétakör Levegő Munkacsoport, a Valódi Demokráciát Most!, az Occupy Hungary, a Védegylet, és a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége szervezte.

    Horváth András, a NAV volt munkatársa tavaly november elején tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál. A volt NAV dolgozó feljelentése nyomán a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) december 9-én hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen elrendelte a nyomozást.

    Ugyanakkor a NAV visszautasította a vádat, és rágalmazás miatt feljelentést tett volt munkatársa ellen.
.