Hirdetés

Drogvádak: Lazáry Viktor Szombathelyen pisilt, Nemény András Budapesten sajtótájékoztatott

2013.09.27

Az alpolgármester drogtesztje negatív lett, csak azt nem értjük, mi értelme volt.  A szocialisták közben a fővárosban ütötték az alaposan felmelegített vasat.  Állítólag vannak még felvételek.

Hirdetés

Nem lesz sikeres a szocialisták lejárató kampánya - jelentette ki Lazáry Viktor, Szombathely fideszes alpolgármestere pénteken sajtótájékoztatóján, miután negatív lett a szombathelyi kórházban péntek reggel elvégzett megismételt drogtesztje is.

    Az alpolgármester, akit a helyi szocialisták kemény drog fogyasztásával gyanúsítanak egy videofelvétel alapján, azt mondta, soha nem fogyasztott kábítószert, és nem tántorítják el az ilyen vádaskodások, mindaddig tovább végzi a munkáját, ameddig a választók bizalmát élvezi.

    Hozzátette: tudomásuk van arról, hogy a szocialisták folytatni akarják lejárató kampányukat, hamis fényképekkel, hamis videofelvételekkel, hamis hangfelvételekkel, és ha kell, hamis tanúkkal is készülnek.

    Lazáry Viktor azt mondta, az elmúlt tíz évben, amióta Czeglédy Csaba szocialista frakcióvezető vezeti az MSZP szombathelyi szervezetét, minden egyes választási kampány - mind az önkormányzati, mind az országgyűlési választások előtti - arról szól, hogy a jobboldali politikusokat hogyan tudják a szocialisták lejáratni. Megfogalmazása szerint ez a mostani is egy "jól megkomponált, koncepciós" lejárató kampány része.

    Hangsúlyozta: a Fidesz Szombathelyen a választásokig hátralévő kampányidőszakot arra fogja használni, hogy elmondja az embereknek, mit szeretnének tenni annak érdekében, hogy a város, a megye és az egész régió tovább fejlődjön. Hozzátette, hogy értelmes, előre vivő vitákra hajlandóak, de a mostanihoz hasonló "nemtelen támadásokat" a jövőben is vissza fogják utasítani.

     Lazáry Viktor kijelentette: a következő időszakban annak bizonyítására, hogy nem élt és most sem él drogokkal, hetente elvégezteti a drogtesztet.

Miért is kellett ma reggel a laborba menni?

Lapunk tudatosan nem vett részt a szombathelyi drogopera ma reggeli felvonásán.

Ugyanis nem értettük, hogy miért kell a Markusovszky laboratóriumába menni Lazáry Viktornak és a sajtónak.

Az interneten fellehető szakirodalmak zöme szerint ugyanis a kokain jó eséllyel 12 óra alatt kitisztul a vizeletből.

A ma reggeli negatív lelet így leginkább azt bizonyítja, hogy az alpolgármester az elmúlt éjszaka nem fogyasztotta ezt a típusú kábítószert.

Igaz, egyes szakirodalmak  60 órában határozzák meg a kimutathatóságot, ami két és fél napot jelent, azaz nagyjából a keddi Czeglédy-féle sajtótájékoztató időpontjáig nyúlik vissza.

Egyelőre tehát úgy tűnik, mind a vád, mind a vád, a védekezés leginkább hit – és politikai meggyőződés – kérdése.


A Markusovszky Kórház központi laboratóriumának folyosóján tartott sajtótájékoztatón Hadarits Ferenc laborvezető főorvos, aki a drogteszt mintavételét felügyelte, a soron kívüli vizsgálat eredményéről számolt be. A vizeletdrogteszt során öt analitot vizsgált, ami kimutatta volna a kokain, az amfetamin, a metamfetamin, a marihuána és a morfin használatát, de egyiket sem találtak - mondta.

    A főorvos kérdésekre válaszolva elmondta: a teszt legalább három napra visszamenően mutatja ki a drog jelenlétét, de ez krónikus drogfogyasztóknál kokain esetében akár több hét is lehet. Arra a kérdésre, hogy hajból vagy körömből hosszabb időre szólóan ki lehet-e mutatni a kokain jelenlétét, igennel válaszolt.

Lazáry Viktor, drogteszt
Lazáry Viktor, Szombathely fideszes alpolgármestere (b) és Hadarits Ferenc osztályvezető főorvos (b2) távoznak a főorvos szobájából a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Központi Laboratóriumának osztályán


    A sajtótájékoztatón ezután Lazáry Viktor már nem válaszolt további kérdésekre, azt mondta, akkor fog ismét a sajtó nyilvánossága elé állni, ha már megtette a feljelentéseket rágalmazás és kényszerítés bűntette miatt.


    Lazáry Viktor határozottan visszautasította a vádat, és azt mondta: kedden a szombathelyi Markusovszky Kórházban drogtesztet végeztetett, amely bizonyítja, hogy nem fogyasztott kábítószert. A politikus jelezte: jogi lépéseket tesz az ügyben.

    Czeglédy Csaba, a szombathelyi önkormányzat szocialista frakcióvezetője később arról tájékoztatta az MTI-t, hogy csütörtök délután feljelentést tett a rendőrségen és átadta a birtokába került fényképeket és videofelvételt.

    A szombathelyi MSZP-SZTKE-frakció blogján közzétett felvételen az látszik, hogy egy férfi egy irodai helyiségben az asztalról fehér színű port szív fel az orrán keresztül, majd az egyik ujját belenyomja a porba és az anyagot szétkeni a szájában.

Lapunk tegnap részletesen is beszámolt a szombathelyi közgyűlésben elhangzott drogvádakról és cáfolatokról.

     Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója a zuglói hangfelvétel ügyét és azt, hogy Szombathely fideszes alpolgármesterét drogfogyasztással gyanúsítja az MSZP, csütörtökön úgy kommentálta: ha egy közéleti szereplőről hitelt érdemlően bebizonyosodik, hogy bűncselekményt követett el, annak "nincs pardon", vagyis nincs helye a közéletben, így a Fideszben sem. Kocsis Máté kérdésre válaszolva azt mondta, hogy mindkét ügyet helyi ügynek tekintik.

Nemény András a Lazáry-ügyről

Az MSZP álláspontja szerint aki szenvedélybeteg, az orvosi segítségre szorul és nem láthat el városvezetési feladatokat - jelentette ki pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Nemény András.

    A szocialisták Vas megyei elnöke nyilvánvalóvá tette, hogy Lazáry Viktorra, Szombathely sportért és ifjúságért felelős alpolgármesterére gondol, aki - szavai szerint - "kábítószer-fogyasztással kapcsolatos bűncselekmény gyanújába keveredett".
 
    Nemény András azt mondta, hogy az alpolgármester környezetének felelőssége is felvetődik, mert "egy ilyen szenvedélybeteg tevékenységét sokan látják és sajnos sokan szemet hunynak felette".

    Megjegyezte, hogy az alpolgármester "egyik példaképe" Hende Csaba honvédelmi miniszter, aki mellett kampányfőnökként és parlamenti titkárként is dolgozott. Nemény András azt mondta, egy honvédelmi miniszter nem engedheti meg, hogy a "bizalmi embere, aki egyben egy város második embere is, zsarolhatóvá váljon". Akivel szemben viszont ilyen bűncselekmény gyanúja felmerül, és akiről "ilyen videofelvételeket készíthettek, hogyha ő szerepel a felvételen", az zsarolható - jelentette ki.

    Az MSZP úgy tudja, hogy vannak más hasonló felvételek is a városban - közölte a képviselő, aki szerint Lazáry Viktor jobban tette volna, ha lemond.

    Kérdésre válaszolva kategorikusan cáfolta, hogy az MSZP egymillió forintot, vagy bármilyen más összeget fizetet volna a felvételért.

    Arra a felvetésre, hogy az alpolgármester pénteken ismételt drogtesztet végeztetett, ami újra negatív lett, azt felelte, hogy ezek a szerek néhány nap vagy esetleg egy hét alatt kiürülhetnek a szervezetből. Hozzátette: Lazáry Viktornak nem vizeletmintával kell bizonyítani ártatlanságát, hanem hajmintával, mert abból egy évig is kimutatható a drogfogyasztás.

    Azt is elmondta, hogy véleménye szerint a felvétel valódi, azon az alpolgármester látható, és amit a városvezető tesz, az a "szakértők szerint olyan tevékenység, amit általában azok szoktak csinálni, akik ilyen szerrel élnek, de hát ettől még persze lehet más a helyzet".

Fotó: Varga György (MTI)