Budapesten a rasszizmus ellen tüntettek

2012.12.02. 18:21

A szélsőjobboldali eszmék, rasszista megnyilatkozások ellen emelt szót Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője és az Együtt 2014 választói mozgalom nevében Bajnai Gordon volt miniszterelnök vasárnap a fővárosban a Parlament előtti Kossuth téren.

    A Tömegtüntetés a nácizmus ellen címmel meghirdetett demonstráción - amelyet a Mindannyian Együtt Jeruzsálemért Alapítvány kezdeményezésére a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Hit Gyülekezete és az Élet Menete Alapítvány szervezett - az összegyűlt több ezer fős tömeg, amely teljesen megtöltötte a Parlament főbejáratával szemben lévő útszakaszt és az Alkotmány utca kereszteződését, többször hosszasan skandálta: "Jobbik oszolj!" illetve "nácik haza!". A tömeg hangosan követelte Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő lemondását.

    A tüntetést azután hirdették meg, hogy hétfőn a parlamentben Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő annak felmérését szorgalmazta, hogy hány olyan zsidó származású ember van az Országgyűlésben és a kormányban, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

    A Himnusz elhangzásával kezdődött demonstráción Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: elérkezett a kiállás ideje, mert nem elég az erkölcsi felháborodás akkor, ha valaki "a legelvetemültebb politikai gonoszság eszközeit ajánlja a magyarok figyelmébe".

    Nem akarunk együtt élni alantas, rasszista megnyilvánulásokkal, nem fogadhatjuk el, hogy vétlen milliók halálát, szenvedését semmibe vegyék, nem tűrhetjük, hogy megismétlődjön, ami a történelemkönyvek legsötétebb oldalaira tartozik - jelentette ki, hozzáfűzve, hogy a huszadik századi népirtások minden esetben listákkal kezdődtek.

    Gyöngyösi Márton felszólalásáról azt mondta: elfogadhatatlan, ha valaki "semmiből sem tanul".

    "Nem fogadhatjuk el, hogy Magyarország bármely polgárát csak azért, mert más felekezethez tartozik vagy más nemzetiségből származik, más értékeket részesít előnyben, méltóságában megsértsék, önbecsülésétől megfosszák, szabadságát elvegyék, listával fenyegetőzve megbélyegezzék" - mondta.

    Rogán Antal arról is beszélt, azt akarja, hogy gyermekei megtanulják: rövid az út a szívben lobogó gyűlölettől a porig égett házakig, a haláltáborokig és a tömegsírokig. A Fidesz frakcióvezetője beszédét azzal zárta: Magyarország megvédi polgárait.

    Az Együtt 2014 választói mozgalom nevében Bajnai Gordon azt mondta: a magyarok békét akarnak, olyan országot, ahol a félelem nélküli élet alanyi jog.
    A volt miniszterelnök reménykeltőnek nevezte, hogy a kormányoldal és a baloldali ellenzék közösen emeli fel a szavát az antiszemita megnyilvánulásokkal szemben, de szerinte bűntudatra ad okot, hogy nem voltak ugyanennyien a Parlament előtt a romák elleni - hat halálos áldozatot követelő - gyilkosságsorozat elleni tiltakozásul.

    Kifejtette: normális országokban természetes, hogy a demokratikus bal- és a jobboldal közösen áll ki a gyűlölet ellen. De Magyarország ma nem ilyen ország, a közös tüntetés híre szenzációszámba megy - folytatta, megjegyezve: ebben közrejátszik, hogy a politikai ellenfelek az elmúlt évek fanatikus vitáiban egymást elhamarkodott címkézéssel komcsinak, nácinak bélyegezték.

    "Ez megosztotta és gyengévé tette Magyarországot, és rossz üzenetet küldött mindenkinek. A valódi náciknak azt üzente, hogy jelenlétük elfogadott. (...) Pedig az igazság az, hogy a nácik jelenléte egyszerűen elfogadhatatlan" - hangoztatta.

    A Haza és Haladás Egyesület elnöke azt mondta: nincs többé ártalmatlan zsidózás vagy cigányozás, hiszen a holokauszt olyan nemzeti tragédia, amelyben nemcsak az áldozatok, hanem nagyrészt a bűnösök is magyarok voltak, ez pedig örökre meg kell, hogy változtassa viszonyunkat a gyűlölethez.

    A jobbikos Gyöngyösi Mártonnak a zsidó származású képviselők és kormánytagok felmérését szorgalmazó beszédéről kijelentette: a politikus nemcsak önmagát, hanem pártját és az egész magyarországi szélsőjobboldalt leleplezte.
    A nácizmus összeegyeztethetetlen az élettel, pusztulást hoz. "A nácikkal szemben mindenkivel össze kell fogni, de még a hatalomért sem szabad összefogni a nácikkal" - jelentette ki Bajnai Gordon.
    Beszédét azzal fejezte be: többé senkinek sem kell félnie Magyarországon, "mert együtt hangosabbak vagyunk a gyűlölet minden szavánál". "Megvédjük egymást és nem félünk" - fogalmazott.

    Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a vészkorszakot idéző, színtiszta fasiszta beszédnek nevezte Gyöngyösi Márton hétfői parlamenti felszólalását, és közös fellépést sürgetett a szélsőjobboldal ellen.

    A fasizmus életveszélyes vírus, a Jobbik pedig a vírusgazda - jelentette ki a szocialista politikus. Hozzátette: azok is "hordozzák a vírust", akik stadionok lelátóin cigányoznak, zsidóznak, akik árpádsávos zászlók alatt vonulnak és akik a nyilasokat éltető írókat emelnek piedesztálra.

    Mesterházy Attila szerint azonban "van ellenszer": harcot kell indítani az újfasizmus ellen, és ehhez szavak helyett tettekre van szükség. "Mától semmi sem folytatódhat ugyanúgy, ahogy eddig volt" - mondta.

    Közölte: támogatják a Demokratikus Koalíciónak azt a javaslatát, amely "karanténba zárná" a Jobbikot. Ám hangsúlyozta, hogy ez a kormányoldal nélkül eredménytelen lesz, ezért arra kérte a Fideszt, hogy használja kétharmados többségét "a fasisztákkal szemben".

    Bejelentette, hogy amíg a jobbikos Gyöngyösi Márton a parlament külügyi bizottságának alelnöke, addig az MSZP nem vesz részt a testület ülésein. "Nem szívunk egy levegőt egy fasisztával" - fogalmazott.

    Az MSZP elnöke Orbán Viktor miniszterelnöktől elvárja, hogy hétfőn a parlamentben "végre egyszer a saját hangján" határolódjon el a Jobbiktól, ítélje el a pártot.

    Emellett azt követelte a kormánytól, hogy ne alakítsa át "Horthy emléktérré" a Kossuth Lajos teret.

    Mesterházy Attila végezetül azt kérte az egybegyűltektől, hogy mindenki vegyen részt a fasizmus elleni küzdelemben.

    Ungvári Tamás író, irodalomtörténész, a Mindannyian Együtt Jeruzsálemért Alapítvány kuratóriumi elnöke azt mondta: a tüntetéssel felemelték a szavukat az uszítással, az erőszakot hirdetőkkel szemben. Hozzátette: nem támogatja a cenzúrát, de a nagy többség erkölcsi megvetése elszigetelheti a Jobbikot.

    A tüntetés végén Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány elnöke a fasiszta szervezetek működésének tilalmát kimondó 1947-es párizsi békeszerződés rendelkezéseit tartalmazó mappát adott át Rogán Antalnak, Bajnai Gordonnak és Mesterházy Attilának.

    A tüntetésen ott volt Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete, Ilan Mor izraeli és Karin Olofsdotter svéd nagykövet, akiket külön köszöntöttek a színpadról.

    A tüntetés szónokainak beszéde közben a Kossuth téren a nyirkos hidegben összegyűlt több ezer fős tömeg, amely teljesen megtöltötte a Parlament főbejáratával szemben lévő útszakaszt és az Alkotmány utca kereszteződését, többször hosszasan skandálta: "Jobbik oszolj!" illetve "nácik haza!". A tömeg hangosan követelte Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő lemondását. A megmozdulás szónokait nagy tapssal fogadták. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetőjének, az V. kerület polgármesterének megjelenését olyan táblákkal is köszöntötték, amelyeken az állt: "Respect Rogán".

    A Parlament előtt összegyűlt emberek települések neveit tartalmazó táblákat tartottak a magasba, így ezek szerint az ország különböző részeiről érkeztek tüntetők. A nácizmus és fasizmus elleni transzparensek között voltak olyan táblák amelyeken Hofi Géza humorista, Latabár Kálmán színész, Radnóti Miklós költő fotója volt látható, mellükön sárga csillaggal, utalva a neves és ismert művészek zsidó származására. Más táblákon világhírű és Nobel-díjas tudósok, például Neumann János matematikus neve volt "listázottként" feltüntetve. Egy nagy méretű képen Horthy Miklós és Adolf Hitler korabeli közös fotója volt látható, rajta az "együtt tették tönkre az országot" felirat. 

    Vona Gábor az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt írta, a Jobbik sajnálattal vette tudomásul, hogy az MSZP és a Fidesz a Hit Gyülekezetével közösen éppen advent első vasárnapján ült fel a "politikai hisztériakeltésnek a saját maga által gerjesztett hullámaira". A pártelnök-frakcióvezető szerint ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy nagykoalíciós egység jött létre a Jobbik "megsemmisítésére".

    A politikus szavai szerint a tüntetésen felszólalók beszédeiből a gyűlölet és a magyarság valós problémáival kapcsolatos érzéketlenség, valamint a Jobbik társadalmi támogatottságának növekedése miatt érzett kétségbeesés sugárzott. 
    A pártelnök úgy fogalmaz, hogy a Jobbik a "mesterségesen gerjesztett hazugságkampány" közepette is a lényegről kíván beszélni és fenntartja eredeti javaslatait: "az ország valós problémája nem a sárga csillag, hanem a sárga csekk és a magyar emberek rabszolgahelyzete saját hazájukban".

    Novák Előd, a Jobbik alelnöke - még a demonstráció előtt írt - vasárnapi közleményében úgy fogalmaz, pártjuk az idei advent idején is folytatja keresztállítási misszióját, melyet egyfajta demonstrációnak is szán a magyar nép fogyasztói társadalommá való züllesztése ellen. "Az ünnepi forgatagban, amikor hazánk jobbik része a Megfeszített születését várja, Rogán Antal és balliberális szövetségesei gyűlölettel fordulnak a keresztény és magyar érdekek képviselői felé" - áll a közleményben.
.