Buena Vista-koncert volt Szombathelyen (képgalériával)

2013.06.24. 15:09

Nem azért, mert …. Hanem mert jók. Képek.

Buena Vista

Nem azért, mert …. Hanem mert jók. Képek.

  • Nem azért, mert az időjárás is kubai volt egész héten.
  • Nem azért, mert ilyen nagyszülőket szeretnénk mindannyian (legalább egyik ágról).
  • Nem azért, mert tizenhárman-négyen vannak a színpadon, mégse sárkányok.
  • Még csak azért sem, mert az Ocho Macho már rég megénekelte, hogy „csak maradjon meg nekünk a chico latino, a Buena Vista és az Ocho Macho”.
  • Hanem mert jók. Pont.


Az Ocho Macho nem véletlenül került a bevezetőbe, a Buena Vista koncertnek is ők voltak az előzenekara. Játszották az idézett Viva Cubát is, naná.

Ocho Macho


A fél óra átállásos szünet után látványosan megnőtt a népsűrűség odabenn, ennek megfelelően az amúgy sem gyenge hőfok is – őszintén reméljük, hogy a Sportház közelgő felújítása valami hatékony klímaberendezést is tartalmazni fog…

Buena közönség


A Buena Vista eredetileg nem is együttes volt, hanem egy klub, még a negyvenes években. Jó fél évszázaddal azután, hogy bezárt, nevét megkapta az a lemez, amelynek elkészítéséhez az öreg kubai zenészek összeálltak. A nemzetközi sikert követően aztán az előadókra is átragadt a Buena Vista Social Club név. 

Buena Vista


A Szombathelyen fellépett formáció húzóneve, Omara Portuondo, aki 1930-ban született Havannában, tizenöt éves korában kezdte pályafutását, mint táncosnő. Énekelni néhány évvel később kezdett, első szólóalbuma 1959-ben jelent meg. A Buena Vista Social Clubban már a kezdetekkor, 1996-ban szerepelt, amikor duettet énekelt Compay Segundóval. (Ő, ahogy több „eredeti” Buena Vista-tag is, már nincs az élők sorában, noha igen szép kort ért meg. Tíz éve halt meg, 95 évesen.)

Buena Vista Szombathely


Omara Portuondo nem volt végig a színpadon. De amikor megjelent, a puszta belépőjét is üdvrivalgással fogadta a közönség. A küzdőtér szinte teli volt – nem is értettük, mi késztetett bárkit is arra, hogy ülőhelyes jegyet vegyen… Nehéz volt nem megmozdulni. Vasárnap este a Sportházban kicsit úgy tűnt, Szombathely, ez a kubai kisváros a tánc fővárosa. Viva.

Ugrás a képgalériára!