Büki golfpálya és golfhotel: köszönik szépen, megvannak

2011.09.04. 18:53

Az országos médiumokban nyáron megjelent hírek sugallatai ellenére mind a golfpálya, mind a hozzá kapcsolódó Greenfield Hotel Golf & Spa zökkenőmentesen működik Bükfürdőn.

Greenfiel Hotel Bük

Mi több, egy professzionális létesítmény-működtető cég bevonásával helyzetük valószínűleg stabilabb, mint az bármikor volt az utóbbi években.

A nyár folyamán több országos médiumban is hírek jelentek meg a büki golfpályáról és a hozzá kapcsolódó szállodáról, azzal a kicsengéssel, hogy komoly bajok vannak a létesítmények körül.

Így aztán egy augusztus végi napon nem titkolt kíváncsisággal érkezünk a helyszínre, felderíteni, mi is az igazság Magyarország első, és máig talán leghíresebb 18 lyukú, nemzetközi minősítésű golfpályája, a Birdland Golf & Country Club körül.

Greenfiel Hotel Bük

A helyszínen aggodalmunk rögtön csillapodni látszik: mind a golfpálya, mind a szálloda előtt autók tucatjai parkolnak, a valószínűtlenül zöld füvön ide-oda gurulnak a jellegzetes kis fehér elektromos autók és a hotel szabadtéri medencéjében is erősen zajlik az élet.

„Átlagos nyári szezont tudhatunk magunk mögött, sok pozitív visszajelzéssel” – mondja érdeklődésünkre Merkert Szilvia, a szállodát és a golfpályát is üzemeltető Hotel Golf Kft . ügyvezető igazgatója. (Itt érdemes megjegyezni, hogy a Hotel Golf Kft. az egyik legnagyobb és legsikeresebb magyar szállodaüzemeltető cég, az Accent Hotel Management tulajdonában van. 2011. májusa óta ez a vállalat üzemelteti - sok egyéb mellett - a hévízi ötcsillagos Lotus Therme Hotel & Spát, a szintén felsőkategóriás tokaji Andrássy Rezidenciát vagy éppen a Balatonnál a Club Aligát. )

Greenfiel Hotel Bük

A Greenfield Hotel – tudjuk meg Merkert Szilviától – a jövőben a mennyiség mellett a minőségre is nagy hangsúlyt kíván fektetni, ügyelve arra, hogy a vendégek azt a szolgáltatási színvonalat kapják, ami egy ilyen helyen elvárható. A szolgáltatási szinten zajló „ráncfelvarrások” mellett tervezik az épület esztétikai kiigazítását is.

„Nagyon jók a szálloda adottságai, a csendes környezettől kezdve a hatalmas uszodatéren át a szobákig. Ezeket szeretnénk minél jobban kihasználni” – hangsúlyozza az igazgatónő.

Büki golfpálya

Szintén az új, friss szelek jele, hogy augusztus 15-én a szálloda maga is új igazgatót kapott Kaisinger András személyében, aki nagyon jól ismeri a nyugat-magyarországi, azon belül is a büki piacot, lehetőségekkel és konkurenciával.

Ami a szomszédos golfpályát illeti, a tulajdonosváltás és működtetés korábbi bizonytalanságai után a stabilizáció, illetve az enyhe felívelés jelei tapasztalhatók. Egyre nagyobb létszámmal zajlanak versenyek, az elmúlt hónapokban ismét volt itt rendezvénye a Magyar Golf Szövetségnek, emellett nagy céges események zajlottak olyan nevekkel, mint a Mercedes vagy a Segafredo.

Büki golfpálya

„A golfos társadalom kezdi újra felfedezni a pályát, a játékosok örömmel konstatálják, hogy a gyep állapota végre kifogástalan, a Greenfield Hotelben pedig méltó körülmények között lehet díjátadókat és egyéb rendezvényeket megtartani” - mondja Kaisinger András, aki egyetért azokkal, akik szerint a két létesítményt mindenképpen célszerű lenne egyben tartani és egy egységként kezelni a jövőben is, hiszen a szálloda értékét és használhatóságát növeli a golfpálya és fordítva.

„Folyamatosan törjük a fejünket, hogyan lehetne mindebből valami nagyon jót kihozni. Már jövőre szeretnénk olyan nyaralási konstrukcióval előállni, melyet Bükön nem kínál senki más” – mondja Merkert Szilvia, hozzátéve, hogy a terveiknek már most nagyon jó visszhangja van a külföldi utazási irodákban.

Mit mond a tulajdonos?

„A Bük Greenfield Hotel Golf & Spa 2010. október 4-én került a CIB Bank birtokába, mivel az ingatlan komplexum egy – ekkorra már nem teljesítő – akvizíciós célú hitel fedezetéül szolgált, 10 milliárd forintot meghaladó összegben” – közölte megkeresésünkre CIB Bank Kommunikációs osztálya.

A Hotel Golf Kft. mint a nagy múlttal rendelkező magyar ingatlanüzemeltető cégcsoport tagja 2011. május 4-étől vette át a 207 szobás szálloda üzemeltetését. Magyarország első, 18 lyukú, nemzetközi minősítésű golfpályája nem része a szállodakomplexumnak, ugyanakkor egy bérleti szerződés értelmében a szálloda kizárólagosan használhatja és hasznosíthatja ezt a létesítményt.

Az új üzemeltető új, fenntartható üzleti terv kialakítását és megvalósítását vállalta annak érdekében, hogy a szálloda ismét nyereségesen üzemelhessen – így növelhesse jelenleg ágazati átlagnak mondható 60%-os kihasználtságát. A CIB Csoport célja, hogy a szálloda újra a régió kiemelkedő, minőségi szolgáltatást nyújtó szállodájává váljon, valamint az új besorolási osztályok szerinti feltételeknek is megfeleljen, és regionális központja legyen a minőségi büki turizmusnak.

„A CIB Bank befektetései megtérülésének védelme érdekében kész középtávon tulajdonosként fellépni. Az egyes ingatlanok, szállodák zavartalan működtetése, szolgáltatási színvonalának megőrzése, illetve javítása, valamint a munkahelyek védelme alapvető célkitűzés ingatlankezelési gyakorlatunkban. Ugyanakkor a jövőben, amennyiben az ingatlanpiaci trendek lehetővé teszik a CIB szándéka, hogy az ilyen típusú ingatlanokat értékesítse” – közölte a bank kommunikációs osztálya.

.