Hirdetés

A búza felét learatták Vas megyében

2012.07.13. 17:22

Eddig zömében jó minőségű, malmi búzát arattak, de az eredmények nagyon szórnak.

Hirdetés

Az őszi búza közel felét learatták Vas megyében, a hektáronkénti átlagtermés 4 tonna körül alakult - tájékoztatta Lukács Zoltán, a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának mezőgazdasági főfelügyelője pénteken az MTI-t.

Hozzátette: mintegy 16 ezer hektárnyi búzát kell még learatni. Eddig zömében jó minőségű, malmi búzát arattak, de az eredmények nagyon szórnak, még egy táblán belül is óriási különbségek vannak; van, ahol a hektáronkénti hozam alig érte el a 2 tonnát, de vannak olyan területek is, ahol az átlagtermés 6,5 tonna körül alakult.

A főfelügyelő szerint a talajminőségtől kezdve nagyon sok minden közrejátszott abban, hogy ennyire szórnak az eredmények. A "kiugróan negatív", csökkent termésmennyiség részben magyarázható a csapadék területi eloszlásával, de a gazdák által alkalmazott agrotechnológiai eljárással is. A kedvezőtlen hatások száraz, aszályos időjárás esetén hatványozottabban jelentkeznek, ha nem megfelelő talajművelési eljárásokat alkalmaztak - magyarázta Lukács Zoltán.

Szólt arról is, hogy a közel 20 ezer hektárnyi repce 95 százalékát is betakarították, a termésátlag 2,5 tonna körül alakult hektáronként. A 10 ezer hektáron elvetett őszi árpa aratása már befejeződött, a hektáronkénti átalaghozam 3,87 tonna volt.
Az esőzések miatt ugyan le kellett állni az őszi kalászosok aratásával és a repce betakarításával, viszont az "utolsó pillanatban" érkezett csapadék jót tesz a kukoricának.

Megjegyezte, a korábbi évek raktárbővítési programjainak köszönhetően Vas megyében nincsenek raktározási gondok, az aratás kezdetekor egyébként sem volt betárolt gabona a megyében.

A gazdák nagy részének viszont szüksége van a pénzre, ezért szinte azonnal értékesíti a terményt. A malmi, jó minőségű búzát tonnánként 52-56 ezer forintért tudják eladni, de a takarmánybúza tonnánkénti ára is megközelíti az 50 ezer forintot. A repce tonnánkénti ára 140 ezer forint körül alakul, míg az aratás kezdetén 117 ezer forintért értékesítették tonnánként az olajos növényt.