Hirdetés

A búza tíz százalékát már learatták Vas megyében

2012.07.03. 17:54

A mennyiséggel nem lesznek problémák, de a minőséggel lehetnek gondok.

Hirdetés

A 40 ezer hektáros búzamezőn a termés 10 százalékát már learatták Vas megyében, az eddigi tapasztalatok szerint a mennyiséggel nem lesznek problémák, de a minőséggel lehetnek gondok - tájékoztatta Lukács Zoltán, a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának mezőgazdasági főfelügyelője kedden az MTI-t.

Az előzetes várakozással ellentétben őszi árpából és repcéből is nagyobb hozamra számíthatnak a Vas megyei gazdák. Az 5.400 hektáron elvetett őszi árpa átlaghozama 3,9 tonna volt hektáronként. A repceföldek 2,3 tonna átlagtermést produkáltak, a 20.300 hektárt meghaladó repce 35-40 százalékát aratták le.

A szélsőséges időjárás miatt "összeértek" a gabonanövények Vas megyében; egyszerre kellene aratni az őszi, a tavaszi árpát, a búzát és a repcét is. A gazdáknak dönteniük kell, hogy a késleltetett aratás miatt melyik növény minőségromlása okoz nagyobb kárt - közölte Lukács Zoltán.

Hozzátette: bár a kukorica és a napraforgó érése még bizonytalan, de az eddigi eredmények és a felvásárlási árak ismeretében nem kell nagyobb gondra számítani a növénytermesztőknek.

A takarmányárpát tonnáként 47-52 ezer forintért, a sörárpát 55-57 ezer forintért tudják értékesíteni. Egy tonna takarmánybúza 50 ezer forintba kerül, az eurobúza tonnáját 52 ezer forintért, míg az étkezési búzát 56 ezer forintért tudják eladni. A repcére tonnánként 133-136 ezer forintos árat mondanak a felvásárlók. Az őszi betakarítású növényekre is kötöttek már előszerződéseket, a napraforgóra tonnánként 117 ezer forintot, a kukoricára 44-46 ezer forintot, a szójára pedig 116 ezer forintot fizettek a felvásárlók.

A főfelügyelő szerint az árak valószínűleg tovább fognak majd emelkedni, ezért akinek tartalékai vannak, és raktározni is tudja a terményt, vár még az értékesítéssel. A gazdák nagy részének viszont szüksége van a pénzre, ezért arra kényszerül, hogy azonnal eladja a terményt.

Lukács Zoltán azt is elmondta, hogy a kedvező kilátások ellenére idén az időjárás "nem fogadta kegyeibe" a gazdákat. Júniusban mindössze 52 milliméter csapadék esett, míg a tavalyi átlag 82 milliméter volt, a tízéves átlag pedig meghaladta a 85 millimétert. A júniusi csapadék csak arra volt elég, hogy rendbe jöjjön a kukorica és a napraforgó, most viszont a kukoricatáblákon az látható, hogy a szárazság miatt összetömörödtek a növények levelei.

A növényállomány számára gondot okoz a hőingadozás is; tavaly júniusban a maximum hőmérséklet 23,6 Celsius fok, a minimum pedig 12,1 Celsius fok volt. Ezzel szemben idén a legmelegebb órákban 36,5 fokot mértek, a minimum hőmérséklet pedig alig érte el az 5,4 Celsius fokot. Az adatokból az látszik, hogy a korábbi időszakban kiegyensúlyozott hőmérsékleti viszonyok uralkodtak Vas megyében, idén viszont 30 Celsius fok fölötti volt a júniusi hőingadozás.