Celldömölkön átadták a Kemenes Vulkánpark Látogatóközpontot

2013.04.19. 15:02

Grünwald Stefánia, a látogatóközpont igazgatója évente legalább 25 ezer látogatóval kalkulál.

Átadták Celldömölkön a Kemenes Vulkánpark látogatóközpontját, amelyet április 22-én a Föld Napján nyitnak meg a nagyközönség előtt.

    A Celldömölk melletti ötmillió éves, vulkáni eredetű tanúhegy bemutatását célzó Kemenes Vulkánpark létesítésére a település még 2009-ben nyert el 455 millió forintnyi európai uniós támogatást. A kulturális és idegenforgalmi célokat egyaránt szolgáló, összesen 535 millió forint értékű projektet az Őrségi Nemzeti Parkkal közösen valósították meg - közölte pénteken az avatóünnepség előtt tartott sajtótájékoztatóján Fehér László, a kemenesaljai város polgármestere.

    Az ezer négyzetméter alapterületű, többszintes látogatóközpont épületébe érkezők alulról felfelé haladva ismerhetik meg a vulkánok működését és azok történetét, tizenegy bemutatóteremben a legkorszerűbb számítástechnikai eszközök, érintőképernyős számítógépek, projektorok és táblagépek segítségével válhatnak az interaktív kiállítás részeseivé.

Vulkán ház


    Fehér László emlékeztetett ara, hogy a Vulkánpark projekthez kapcsolódva újították fel és bővítették az elmúlt években a Sághegy Múzeumot, valamint hozták létre maga nemében egyedülálló geológiai tanösvényt.

    A Vulkánpark ötlete szorosan kötődik a celldömölki Vulkán fürdőhöz, amelynek családbarát bővítése nemrég kezdődött meg, ezen kívül pedig tervezik a gyógy- és élményfürdőhöz kapcsolódó kemping bővítését és vállalkozói tőkéből egy négycsillagos szálloda megépítését is.

    Celldömölkön vallási turizmus mellett a gyógyturizmusban és a "vulkánturizmusban" látják a jövőt. Ahhoz, hogy több vendégéjszakát is eltöltsenek a településen, a városba érkező turistáknak szükségük van olyan attrakciókra is, mint amilyeneket a most átadott Vulkánpark látogatóközpont kínál - hangsúlyozta.

Vulkán ház


    Grünwald Stefánia, a látogatóközpont igazgatója elmondta: évente legalább 25 ezer látogatót szeretnének fogadni, számítanak iskolai csoportokra, hiszen a hely igazán alkalmas tanórán kívüli foglalkozásokra, de rendkívüli földrajzórák megtartására is.

    Elmondta azt is, hogy a Kemenes Vulkánpark Látogató Központ időszakosan, április közepétől október végéig lesz nyitva - télen a karbantartásokat, fejlesztéseket végzik -, a kiállítások pedig minden héten keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között tekinthetők meg.

(Alon megjegyzés: Megelőzve a találgatásokat: nem névazonosságról van szó. Grünwald Stefánia korábban az Agora szombathelyi kulturális központ  igazgatója, illetve munkatársa volt.)

Fotók: Kemenesvulkanpark.hu

.