Cserkésztörténeti kiállítás Szombathelyen

2012.11.11. 17:44

 Az eseményen megjelent és beszédet mondott Hende Csaba honvédelmi miniszter és Szőcs Géza miniszterelnöki tanácsadó.

A 100 éves a magyarországi cserkészmozgalmat kiállítással és emléküléssel idézték meg Szombathelyen.  Az eseményen megjelent és beszédet mondott Hende Csaba honvédelmi miniszter és Szőcs Géza miniszterelnöki tanácsadó.

Ezekben a napokban a vasi megyeszékhelyen kéthetes eseménysorozattal emlékeznek a város híres szülöttére, Szent Mártonra.

100 éves a magyar cserkészet

Ehhez kapcsolódik a Szent Márton Látogatóközpont vasárnap nyílott kiállítása, amely a 100 éves magyar cserkésztörténetet mutatja be az érdeklődőknek.

Cserkészkiállítás Szombathelyen


A kiállítást Hende Csaba nyitotta meg, aki emlékeztetett: mind Szent Márton, mind a cserkészeti mozgalmat elindító brit Robert Baden-Powell katonatisztek voltak.

Cserkészkiállítás Szombathelyen


Tájékozódni nemcsak a természetben, de egész életünkben tudni kell. Ezeket a tájékozódási pontokat a cserkésztörvények kijelölik – mondta a honvédelmi miniszter -, aki a harmadik cserkésztörvény kapcsán azt a magyar mesét idézte fel.

Cserkészkiállítás Szombathelyen


Ennek főhőse - a csatában elesett katona - halála után először a pokol környékére vetődik el. Ott azt látja, hogy a hatalmas, terített asztalokon mindenféle finomság van, csak éppen az elkárhozott emberek nem tudnak enni, mert méter hosszú kanaluk bele van nőve a tenyerükbe. Így csak sírnak és szenvednek.

Cserkészkiállítás Szombathelyen


A katona ezek után a mennyekbe kerül, ahol meglepetéssel látja, hogy ugyanolyan kézhez nőtt kanalú emberek ülnek az ugyanolyan asztalok körül. Csak éppen ott mindenki boldog és jóllakott, mert az emberek egymást etetik.

Cserkészkiállítás Szombathelyen


A segítésről, szeretetről szól a cserkészet és a mi egész életünk – mondta Hende Csaba, aki a kiállítás kapcsán azt üzenete a fiatal cserkészeknek, hogy őrizzék meg hitüket és a hazához való hűségüket.

Cserkészkiállítás Szombathelyen


A honvédelmi miniszternek egyébként mindkét gyermeke cserkész volt.

Cserkészkiállítás Szombathelyen


„Ha nem akarjuk elveszíteni a következő nemzedéket, akkor erre egyetlen eredményes lehetőség van: a cserkészet rangjának, vonzerejének a visszaállítása” - mondta Szőcs Géza a kiállítás megnyitója előtt zajlott emlékülésen.

Cserkészkiállítás Szombathelyen

A miniszterelnöki tanácsadó szerint a cserkészet képes a hagyományos európai kultúra számára már-már elveszített generációkat visszahozni az értékek világába. Ezen értékek közé tartozik a szeretet és a hit mellett a hazaszeretet, a nemzethez való tartozás fogalma is – fogalmazott.

Cserkészkiállítás Szombathelyen

Az emlékülésen a cserkészet százéves történetét Tóth Róbert a Savaria Múzeum munkatársa és Hanza István, a III. Nyugati-Magyarországi Cserkészkerület elnöke idézte meg, míg Schauermann János plébános a cserkészet és vallás kapcsolatáról beszélt.

.