Hirdetés

Vérhold lesz az égen hétfőn hajnalban

2015.09.26. 11:49

Teljes holdfogyatkozást figyelhetünk meg.

Szeptember 28-án, a hajnali órákban teljes, hazánkból részben látható holdfogyatkozást figyelhetünk meg - írja az Eumet.hu.

A holdfogyatkozás akkor jön létre, amikor a Föld a Nap és a Hold között tartózkodik, ilyenkor a Föld árnyéka a Holdra vetül. Kezdetben a Föld félárnyéka, majd a teljes holdfogyatkozásnál a “teljes” árnyéka – umbra – “takarja be” égi kísérőnket.

Holdfogyatkozáskor a Föld árnyékának fénytörése miatt egyre vörösesebbnek látjuk majd a Holdat.

(Fotó: Eumet.hu)

A teljes fogyatkozás 1 óra 12 percen át fog tartani, a teljes és azt megelőző illetve követő részleges fogyatkozással együtt pedig 3 óra 20 percet.

Noha a fogyatkozás totális lesz, hazánkból a 6 óra 47 perces holdnyugta miatt - amelyre a nyugati országrészben legfeljebb tizenöt perccel később  kerül majd sor -, az égi jelenség végső részleges és félárnyékos részét már nem láthatjuk tökéletesen, illetve teljes egészében.

Vérhold lesz az égen hétfőn hajnalban

Hétfőn hajnalban érdemes lesz olyan helyet választani, ahonnan akadálytalan a kilátás nyugat felé, hogy az égi jelenség minden részletét élvezhessük, hiszen a következő, hazánkból is megfigyelhető teljes holdfogyatkozásra egészen 2018. július 27-ig kell majd várnunk.

A kényelmesebbeknek sem kell lemondaniuk az élményről, hiszen - ezt már az Időkép írja - az interneten élő közvetítés is lesz a napfogyatkozásról, amelyet itt lehet majd nézni.

Az esemény időpontjai:

Esemény Időpontja Budapesti idő szerint
2015. szeptember 28.
Látható-e Magyarországról?
Félárnyékba belépés 02:11 Igen
Részleges fogyatkozás kezdete 03:07 Igen
Teljes fogyatkozás kezdete 04:11 Igen
Maximális fogyatkozás 04:47 Igen
Teljes fogyatkozás vége 05:23 Igen
Részleges fogyatkozás vége 06:27 Igen
Félárnyékból kilépés 07:22 Nem, horizont alatt lesz a Hold.