Csökkent az álláskeresők száma Zala megyében

2012.03.14. 16:52

Mintegy 400 fővel csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma Zala megyében, az év második hónapjában hasonló mértékű csökkenés az elmúlt húsz évben mindössze négyszer fordult elő.

Mintegy 400 fővel csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma Zala megyében, az év második hónapjában hasonló mértékű csökkenés az elmúlt húsz évben mindössze négyszer fordult elő - közölte a Zala megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja szerdán az MTI-vel.

Februárban 17.354 főt regisztráltak a kirendeltségeken, 2 százalékkal kevesebbet, mint januárban és 11 százalékkal kevesebbet, mint az elmúlt év azonos időszakában. Januárhoz képest Zalaegerszeg és Nagykanizsa térségében ugyan nőtt a munkanélküliek száma, de Keszthely, Lenti, Zalaszentgrót és Letenye körzetében kevesebb álláskeresőt regisztráltak.

A kedvező munkaerő-piaci folyamatok alakulásában a gazdálkodó szervezetek élénkülő munkaerő keresletének és a beindult közfoglalkoztatásnak van nagy szerepe. Januárban a munkáltatók 800 új munkahelyet jelentettek be, februárban viszont közel háromszor annyi, mintegy 2,3 ezer fő számára tudtak állást ajánlani, ebből több mint másfél ezret a közfoglalkoztatás területén. Az előző hónapról áthúzódóakkal együtt februárban 3,2 ezer betöltetlen álláshely volt a megyében, a hónap végén ebből 1,1 ezer volt még érvényes.

A támogatás nélküli, mintegy 700 fős munkaerőigény közel felét 50 fő alatti, 28 százalékát 50-500 fő közötti, 23 százalékát pedig az ezer fő feletti létszámot foglalkoztató cégek jelentették be. A munkáltatók közel 300 szakmunkás, közel 200 érettségizett és közel 200 általános iskolát végzett munkavállalót kerestek. Mintegy félszáz, többnyire műszaki végzettségű diplomásnak ajánlottak még állást.
A februárban regisztrált 2.362 álláskereső egynegyede feldolgozóipari cégnél dolgozott korábban, de a közigazgatásban, a mezőgazdaságban és az építőiparban foglalkoztatottak közül is sokan vesztették el állásukat.

Az év második hónapjában több mint 2.700 álláskereső került ki a nyilvántartásból, 1.700 fővel több, egy hónappal korábban. A kilépők közül mintegy 1.600-an a közfoglalkoztatás keretében tudtak elhelyezkedni.

Februárban a gazdaságilag aktív népesség mintegy 13,3 százaléka volt munkanélküli Zala megyében, míg a tavalyi év azonos időszakában 14,6 százalék volt a munkanélküli ráta. Idén az év második hónapjában a legmagasabb - közel 19 százalékos - Letenye térségében volt a munkanélküliség, míg a legalacsonyabb, (9,4 százalék) Lenti térségében. Nagykanizsa és Zalaszentgrót körzetében 15 százalék, a megyeszékhelyen közel 11 százalék volt a mutató, Keszthely vonzáskörzetében pedig a megyei átlag körüli volt az álláskeresők aránya.
 

.